Китай для експерименту відпускає курс юаня

Неділя, 29 вересня 2013, 14:27

Китай проведе випробування вільної конвертованості юаня в економічній зоні в Шанхаї.

Про це 27 вересня повідомляє "Сіньхуа" з посиланням на заяву китайського уряду, повідомляє Lenta.ru.

Пекін дозволить вільну конвертованість тільки для капітальних рахунків, тобто, міжнародної торгівлі. Китай збирається лібералізувати облікову ставку і дозволити торгівлю із зарубіжними компаніями в юанях.

Китайські банки отримають можливість вийти на світовий ринок, у той час як частині зарубіжних банків дозволять створити свої представництва на території вільної економічної зони. Термін реалізації планів названий не був.

Реклама:

Китай вперше заявив про розробку конкретних заходів з ослаблення контролю над юанем у травні, а у серпні співробітник китайського Народного банку (ЦБ Китаю) опублікував статтю в офіційній газеті Комуністичної партії "Женьмінь Жибао" із закликом зробити курс юаня гнучкішим.

За інформацією Банку міжнародних розрахунків, юань зайняв дев'яте місце в списку найбільш популярних валют світу. У квітні щодоби з китайською валютою реєструвалося угод на 120 мільярдів доларів. Для порівняння, трьома роками раніше на добу з юанем реєструвалося угод на 34 мільярди доларів.

Курс на лібералізацію торгівлі юанем Китай проводить з 2009 року.

Занижений, на думку західних країн, курс юаня викликає невдоволення у основних торговельних партнерів Китаю - США і Євросоюзу. Завдяки "слабкому" юаню китайські експортери одержують цінову перевагу на ринках західних держав.

У 2012 році профіцит Китаю від торгівлі з ЄС перевищив 145 мільярдів євро, а з США - 315,1 мільярда доларів. Пекін заперечує заниження курсу національної валюти.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: