В жовтні Росія, Україна та Казахстан можуть домовитися про зерновий пул

Четвер, 8 серпня 2013, 14:27

Документ про створення причорноморського зернового пулу Росії, України, Казахстану може бути підписано на початку жовтня 2013 року в Москві.

Про це заявив президент Російського зернового союзу Аркадій Злочевський, передає "Інтерфакс-Україна".

"У рамках Всесвітнього зернового форуму може бути підписано документ про створення пулу, це може бути меморандум або угода, наразі це питання опрацьовують аграрні міністерства", - повідомив Злочевський.

Він сказав, що спочатку обговорювалася ідея кооперації трьох країн на світовому ринку зерна силами держкомпаній.

Реклама:

"Але її було відкинуто, наразі ми говоримо про те, що пул має базуватися, насамперед, на інформаційному обміні, на правилах узгодження внутрішніх програм, які матимуть рекомендаційний характер", - заявив він.

За його словами, "в рамках дорадчого органу, який планується створити, вироблятимуться рекомендації, насамперед, щодо програм регулювання зернового ринку, вартісних параметрів, інших напрямів, а також формуватимуться прогнози".

"Треба домовлятися передусім у рамках чорноморського басейну про те, щоб знівелювати втрати, яких ми зазнаємо, конкуруючи один з одним", - зазначив Злочевський.

На його думку, Україна має хороші портові можливості для перевалювання зерна на експорт, але в неї недостатньо зернових ресурсів, щоб завантажити їх повністю.

Нагадаємо, в 2009 році Українська зернова асоціація заявила, що вважає невигідним для України створення спільного зернового об'єднання з Росією і Казахстаном.

У 2007 році Російський зерновий союз ініціював створення Чорноморського зернового пулу в складі Росії, України і Казахстану і можливістю подальшого приєднання до нього інших країн, таких як Угорщина, Болгарія, Румунія, Туреччина.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: