S&P підвищило прогноз середнього дефіциту бюджету України до 5%

Понеділок, 10 червня 2013, 12:14

Міжнародне рейтингове агентство S&P підвищило прогноз середнього дефіциту бюджету України на 2012-2015 роки на 1 процентний пункт до 5% ВВП.

Про це йдеться в повідомленні S&P, передають "Українські новини".

Згідно з повідомленням, S&P переглянуло свої первинні очікування щодо того, що уряд в кінцевому рахунку підвищить внутрішні тарифи на газ з метою зниження потреб у рекапіталізації НАК "Нафтогаз України".

Рейтингове агентство підкреслює, що внаслідок зниження попиту на товари українського експорту і подальшого скорочення обсягу промислового виробництва, очікуване зростання ВВП на душу населення в 2013-2015 роках складе в середньому 2,5%, замість раніше прогнозованих 4,1%.

Реклама:

У цей же період, за прогнозом S&P, державний борг країни може скласти приблизно 32% ВВП.

Рейтингове агентство відзначає, що в квітні в український парламент був внесений законопроект, що передбачає приватизацію "Нафтогазу", внаслідок чого може бути створений тристоронній газовий консорціум з управління українською ГТС між Україною, ЄС і Росією.

З іншого боку, президент Віктор Янукович може прийняти невигідне в політичному відношенні рішення, на думку агентства, спрямоване на посилення впливу Росії на ГТС України, що може поставити під загрозу інтеграцію України з ЄС, йдеться в повідомленні.

S&P відзначає, що без участі Росії в будь-якій угоді щодо ГТС, Україна навряд чи вдасться домовитися про зниження ціни на газ.

Як відомо,  у травні Standard&Poor's підтвердило довгострокові і короткострокові суверенні рейтинги України на рівні "B/B" з негативним прогнозом.

Нагадаємо, S&P прогнозує зростання ВВП України 1% в 2013 році.

Як повідомлялося, в січні цього року ЄБРР погіршив оцінку зростання ВВП України в 2013 році до 1%, тоді як у жовтні 2012 року він прогнозував його на рівні 2,5%.

Міжнародний валютний фонд у середині квітня 2013 року погіршив прогноз динаміки ВВП в Україні у 2013 році до нульового рівня з 3,5% у жовтні 2012 року. За його оцінками, у 2014 році українська економіка зросте на 2,8%.

Нагадаємо, Світовий банк також на початку квітня також знизив прогноз зростання ВВП України у 2013 році до 1% з 3,5%, а на 2014 рік погіршив його з 4% до 3%.

Як відомо, держбюджет на 2013 рік передбачає номінальний ВВП у розмірі 1,576 трлн гривень, реальний ВВП на рівні 3,4% і інфляцію на рівні 4,8% (грудень до грудня).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: