ЄБРР погіршить прогноз зростання економіки України

Вівторок, 23 квітня 2013, 09:00

Слабкі результати роботи економік ЄС і Росії буду мати негативні наслідки для української економіки і в 2014 році.

Про це в інтерв'ю газеті "Комерсант-Україна" заявив старший регіональний економіст ЄБРР по країнах Східної Європи та Кавказу Олександр Пивоварський.

За його словами, валютний фонд погіршив свій прогноз для країн єврозони та Росії, що матиме наслідки для всіх країн Східної Європи.

При цьому негативний вплив для України буде найбільш сильним, оскільки економіка країни дуже залежна від ситуації і в ЄС, і в Росії, пише видання.

Реклама:

Пивоварський зазначив, що ЄБРР як і раніше прогнозує поступове поліпшення ситуації в українській економіці завдяки відновленню зовнішніх ринків та проведення в країні комплексу структурних реформ, пов'язаних з відновленням співпраці з МВФ.

"На найближчі два квартали у нас оптимістичні очікування, хоча ситуація в I кварталі виявилася набагато гірше передбачуваної. Тому нам доведеться переглянути річний прогноз у бік погіршення", - заявив Пивоварський.

Він зазначив, що у зв'язку з високою часткою держборгу і його тиском на бюджет українська влада обмежена в застосуванні фіскальних заходів. У той же час є великий потенціал нереалізованих структурних реформ, наприклад, у сфері державного управління, регулювання інвестиційних процесів та захисту прав інвесторів.

"Навіть від дуже простих структурних змін можна очікувати істотний позитивний ефект. Багато наших партнерів заявляють, що як і раніше готові інвестувати в Україну, збільшивши обсяги свого виробництва в країні в два-три рази. Тому такі зміни вже через три-чотири квартали можуть дати ефект у вигляді прискорення зростання ВВП. На жаль, вплив цього чинника весь час переноситься на майбутнє", - сказав Пивоварський.

За його словами, сильна гривня послаблює позиції національних виробників, і перехід до "плаваючого" курсу може мати позитивний ефект для економіки.

Крім того, підписання угоди з МВФ дозволить лібералізувати кредитну політику, що спростить кредитування економіки, говорить економіст.

За прогнозами ЄБРР, за підсумками року зростання ВВП України буде близьким до нуля. Однак, враховуючи, що спад економіки в I кварталі був не менше 2%, то навіть для нульового зростання економіки необхідно різке прискорення. Швидше за все, показник II кварталу покаже зростання в порівнянні з I кварталом, хоча не варто очікувати зростання в порівнянні з аналогічним кварталом 2012 року.

"Таке зростання, швидше за все ми побачимо лише з III кварталу", - зазначив Пивоварський.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: