У S&P розповіли, чому з України йдуть банки

Вівторок, 28 травня 2013, 13:38

Західноєвропейські банки покидають Україну через відсутність поліпшень в діловому кліматі і перспективи розвитку економіки країни.

Про це заявили в міжнародному рейтинговому агентстві Standard&Poor's, передає "Інтерфакс-Україна".

"Українські банки в умовах вкрай високих економічних ризиків... Економічна ситуація в країні не передбачає відновлення в 2013 році", - йдеться в доповіді провідного аналітика Франкфуртського офісу S&P Аннет Есс.

У документі відзначається більш найнижчий в Україні показник ВВП на душу населення і більш низькі, як очікується, темпи зростання ВВП, ніж у Росії та Казахстані: в 2013-2015 роках очікується зростання на 2-3%.

Реклама:

У S&P також вважають, що підвищення конкуренції на українському ринку з боку дочірніх підрозділів російських банків, що мають перевагу з точки зору доступу до фондування, компенсується тривалим відходом західноєвропейських банків.

При цьому, за даними рейтингового агентства, ринкові позиції ключових гравців залишаються стабільними, але українські приватні банки продемонстрували найшвидше зростання в секторі в посткризовий період.

"Державні банки як і раніше грають важливу роль, однак середньострокова стратегія держави залишається неясною", - підкреслюється в доповіді.

Згідно з оцінкою S&P, кредитні ризики як і раніше роблять значний вплив на показники прибутковості банків, тоді як підвищення конкуренції і висока вартість депозитів чинять тиск на показник чистої процентної маржі.

"Значного скорочення числа проблемних кредитів не відзначається, їх обсяг становить близько 20% сукупного обсягу кредитів", - підкреслюється в доповіді.

Згідно з документом, більшість банків не забезпечила достатнього обсягу резервів, які можуть знадобитися у разі непередбаченого економічного спаду і потенційного погіршення кредитної якості позичальників.

"Швидке зростання боргового навантаження домогосподарств, хоча і з низького рівня, може нести значний ризик у майбутньому, якщо не будуть вжиті адекватні заходи відносно ціноутворення та моніторингу", - вважає Есс.

"Банківська система країни знаходиться в стадії делеверіджа (зниження боргового навантаження), проте все ще відчуває труднощі, пов'язані з економічними дисбалансами, що відзначалися в минуле десятиліття", - резюмується в доповіді.

Нагадаємо, міжнародне рейтингове агентство Standard&Poor's знизить суверенний рейтинг України в найближчі 12 місяців з імовірністю 30%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: