Бахматюк планує об'єднати банк "Фінансова ініціатива" і VAB Bank

Понеділок, 29 квітня 2013, 13:21

Бізнесмен Олег Бахматюк планує об'єднати свої банки "Фінансова ініціатива" і VAB Bank через два роки.

Про це він повідомив в інтерв'ю виданню"Комерсант-Україна".

До цього часу бізнесмен має намір закінчити судові суперечки через повернення боргів колишнього власника VAB Bank Сергія Максимова.

Поглинання банку "Фінансова ініціатива" (22 місце за активами, 10,04 млрд гривень) VAB Bank (18 місце за активами, 13,28 млрд гривень) дозволить установі увійти до групи найбільших за класифікацією НБУ.

Реклама:

Станом на 1 січня банк опинився б на 14 місці після Альфа-банку, посунувши банк "Фінанси та Кредит".

При цьому власник установ не має наміру збільшувати роздрібний напрямок VAB Bank, роблячи ставку на кредитуванні аграрного сектора.

Варто відзначити, що керівництво двох банків вже дислокується в одній будівлі по вулиці Щорса, 7/9 у Києві. Проте суперечка про володіння будівлею по вулиці Зоологічній, 5 (офіційна адреса VAB Bank) зі структурами Сергія Максимова триває.

За словами Бахматюка, VAB Bank, який останні роки був збитковим, вже вийшов на операційний прибуток.

В 2013 році банк має намір розформувати резерви по проблемних кредитах на 400 мільйонів гривень.

Продаж поганих боргів колекторським компаніям дозволить установі збільшити капітал, тоді як внесків до статутного фонду Олег Бахматюк не планує.

Конкурс на продаж частини кредитів колекторам вже оголошений.

Бахматюк підтвердив, що кредити VAB Bank структурам Ukrlandfarming, що належить бізнесменові, становлять 126 млн доларів.

Ця сума трохи менше власного капіталу банку (1,2 мільярда гривень), що є порушенням нормативів НБУ: норматив Н10 - максимальний сукупний розмір кредитів, поручительств і гарантій , виданих інсайдерам, - не повинен перевищувати 30% регулятивного капіталу.

Однак акціонер стверджує, що перевірка регулятора претензій не виставляла.

Як відомо, 28 січня екс-глава банку Максимов заявив, що публічні заяви про арешт його майна, як і всі звинувачення на його адресу - лише спосіб відвести увагу від проблем у VAB Банку, які використовуються при кожному випадку.

Раніше, 17 січня стало відомо, що вищий суд у Лондоні ухвалив рішення про арешт майна міноритарного акціонера, а раніше глави наглядової ради "ВіЕйБі Банку" (VAB Банк) Сергія Максимова на забезпечення позову української фінустанови.

Як відомо, український бізнесмен Олег Бахматюк на початку жовтня 2011 повідомив про укладення опціонної угоди про покупку мажоритарної частки в "ВіЕйБі банку", який входить до тридцятки найбільших банків України.

Як повідомлялося, 22 грудня 2011 правоохоронці затримали засновника VАB банку Сергія Максимова. Це сталося під час святкування новорічного корпоративу.

Раніше Максимов і Бахматюк (власник "Авангарду" та співвласник VAB Банку) звинуватили один одного в виведенні грошей з банку і недружньому ставленні один до одного.

Відзначимо, що на сьогодні Мальцев займає посаду голови правління VAB Банк, а Бахматюк є власником банку "Фінансова ініціатива".

Як повідомлялося, у листопаді 2012 року НБУ дав дозвіл Олегу Бахматюку на одноосібне опосередковане придбання істотної частки пакету акцій VAB Банку через кіпрську компанію Quickcom Limited.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: