Світовий банк знизив прогноз зростання ВВП Росії

Вівторок, 26 лютого 2013, 16:31

Світовий банк (СБ) знизив прогноз зростання ВВП Росії в 2013 році до 3,3% з 3,6%, які організація прогнозувала в жовтні 2012 року.

В результаті прогноз СБ став одним з найбільш песимістичних серед оцінок відомих організацій, передають "Вести экономика".

Зниження прогнозу Світовий банк пояснює п'ятьма факторами: зниженням прогнозу середньої ціни на нафту з 105,8 долара до 102 доларів за барель, менш сприятливою зовнішньоекономічною кон'юнктурою, ніж очікувалося (більш повільним відновленням Європи), зниженням економічної активності в самій Росії, прискоренням темпів інфляції (що загальмує попит), слабким зростанням інвестицій.

"З урахуванням слабкого зростання інвестицій в 2012 році і незважаючи на великомасштабні інвестиційні проекти, пов'язані з Олімпіадою в Сочі, ми вважаємо, що відновлення інвестицій відбудеться тільки в середині 2013 року слідом за відновленням світової економіки", - говориться в доповіді.

Реклама:

На думку експертів організації, економічне зростання в Росії трохи прискориться в 2014 році до 3,6% завдяки більш високим темпам зростання в розвинених країнах і відновленню інвестиційного попиту.

Втім, і цей прогноз знижений: у жовтні СБ очікував зростання ВВП Росії в 2014 році на рівні до 3,9%.

Точного прогнозу інфляції в Росії в 2013 році Світовий банк не дав, але зазначив, що її рівень, мабуть, знизиться тільки в другій половині року в результаті уповільнення зростання грошової маси в поєднанні зі зниженням темпів зростання кредитування.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: