Польща погрожує "Газпрому" судом через високу ціну на газ

Четвер, 20 грудня 2012, 20:28

Польща подасть на "Газпром" у стокгольмський арбітраж, якщо газовий монополіст не знизить їй ціни на газ однаково з іншими країнами Європи.

Про це заявив міністр фінансів країни Миколай Будзановський, передає "Лента.ру" з посиланням на "РИА новости".

Згідно з повідомленням, міністр прокоментував повідомлення у польській пресі, де стверджувалося, що нова знижка на російський газ для країн Західної Європи може скласти 9%. У такому випадку ціни для Польщі знову стануть одними з найвищих на континенті.

"Польська газова держкомпанія PGNiG домоглася знижки на поставлений в країну газ від "Газпрому" в листопаді за підсумками переговорів. Передбачалося, що ціни впадуть на 15% - з нинішніх 550 доларів за тисячу кубометрів палива до 450 доларів", - говориться в повідомленні.

Реклама:

Угода дозволила "Газпрому" закрити розгляд з PGNiG в арбітражному суді в Стокгольмі, який польська держкомпанія ініціювала в лютому 2012 року.

Зараз ціни на газ "Газпрому" для різних європейських країн серйозно різняться. Якщо в Польщі тисяча кубометрів коштує 550 доларів, то в Німеччині - 452 долара. Для окремих держав, зокрема, Латвії та Естонії, передбачені серйозні знижки.

У 2011-2012 роках "Газпром" після тривалих переговорів погодився знизити для низки європейських партнерів контрактні ціни на газ в середньому на 10%. Серед них, знижки отримали французька GDF Suez, німецька Wingas, словацька SPP, турецька Botas, італійські Edison і Sinergie Italiane, словацька SPP та австрійська Econgas.

Причиною для зниження цін стало здешевлення газу на спотовому ринку за рахунок розширення видобутку в США.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: