У Німеччині критично ставляться до відстрочки реформ у Греції

Неділя, 26 серпня 2012, 10:41

Міністр фінансів Німеччини Вольфґанґ Шойбле виступив проти надання Греції додаткового часу на здійснення суворих реформ, необхідних для отримання міжнародної фінансової допомоги.

Про це він заявив в інтерв’ю німецькому виданню "Таґесшпіґель", передає "Радіо Свобода".

"Більше часу, як правило, означає й більше грошей», а це дуже скоро приводить і до необхідності ще нової програми міжнародної допомоги", - заявив він.

Канцлер Німеччини Анґела Меркель теж уже давала знати, що її країна ще добре поміркує, чи задовольняти прохання Греції про відстрочку в реформах, що є умовою отримання міжнародної допомоги, без якої Греція може збанкрутувати і бути змушена залишити зону обігу спільної валюти євро.

Реклама:

У суботу прем’єр-міністр Греції Андоніс Самарас провів зустріч із президентом Франції Франсуа Олландом, а перед тим у п’ятницю з Анґелою Меркель, домагаючись від керівників цих двох найпотужніших економік Європи підтримки свого прохання про відстрочку.

На обох зустрічах керівники Франції і Німеччини заявляли, що Греція має залишитися в зоні євро, а Самарас запевняв, що виконає обіцянку здійснити необхідні реформи.

Греція прагне, щоб їй дозволили здійснити ці реформи протягом чотирьох років, а не двох, як то визначають нині чинні домовленості про надання міжнародної допомоги.

За цими домовленостями, Греція мусить засвідчити, що до 2015 року скоротить бюджетні витрати на 11 з половиною мільярдів євро, щоб у вересні отримати наступний транш міжнародної допомоги на 31 з половиною мільярд євро.

Без цих коштів Греції може загрожувати дефолт, а відтак вона була б змушена відмовитися від євро.

За умовами надання міжнародної фінансової допомоги від Європейського Союзу і Міжнародного валютного фонду на загальну суму в 130 мільярдів євро, узгодженого в березні минулого року, Греція зобов’язалася здійснити низку болісних реформ, щоб радикально скоротити бюджетні видатки і зменшити державний борг.

Ці заходи вже призвели до погіршення рівня життя населення країни і соціальних заворушень по всій Греції.

У травні 2010 року Греція вже отримувала таку саму допомогу на 100 мільярдів євро, але тих коштів і здійснених за умовами тієї допомоги заходів заощадження не вистачило, щоб вивести країну з глибокої бюджетної і боргової кризи.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: