Росії вигідні плани України щодо підтримки НПЗ - ЗМІ

Понеділок, 23 липня 2012, 14:21

Росії вигідні підготовлені Україною заходи з підтримки місцевих НПЗ.

Про це пише російська "Независимая газета", проаналізувавши озвучені українською владою плани закуповувати російську нафту без ПДВ і обмежити імпорт нафтопродуктів для стимулювання внутрішньої нафтопереробки.

За даними видання, з березня російська нафта не постачається в Україну, тому що компанія ТНК-ВР зупинила Лисичанський НПЗ (АТ "ЛІНІК"), що належить їй.

Одеський НПЗ Лукойла не працює з осені 2010 року, проте ринок перейшов на споживання імпортних нафтопродуктів, що надходять з 10 країн СНД і Європи.

Реклама:

Нафтозаводи запропонували українській владі ввести обмеження у вигляді мит на імпорт нафтопродуктів, а також встановити квоти на ввезення в Україну бензину стандарту Євро-4 і заборонити імпорт палива стандартів Євро-3 і Євро-2.

Крім того, власники українських НПЗ виступають за скасування стягування податку на додану вартість при ввезенні нафти.

Проти останньої пропозиції різко виступає Мінфін: при пільговому режимі імпорту нафти держбюджет України недоотримає приблизно 1,5 млрд доларів.

Але Верховній раді все ж таки залишається законопроект, що передбачає пільговий режим імпорту нафти.

На думку видання, від поновлення роботи НПЗ програють український бюджет, який недоотримає значні суми, і український споживач, який змушений буде купувати дорогі (за рахунок високих імпортних мит) і не найякісніші (через застаріле обладнання та технології на вітчизняних НПЗ) продукти.

Виграє російська сторона, "яка зможе збільшити обсяги постачань нафти в Україну, а це прибуток в російський бюджет, а також на рахунки власників НПЗ", підкреслює "Независимая газета".

На думку видання, Росія також може отримати "додаткові важелі тиску і в газових переговорах".

Як повідомлялося, експерти оцінюють вартість запропонованих пільг для НПЗ приблизно в 25 млрд гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!