Через Бойка нафтопереробники можуть отримати пільги на мільярди гривень

Понеділок, 25 червня 2012, 12:44

На минулому тижні в одному з кабінетів для закритих зустрічей уряду міністри повинні були знову повернутися до однієї старої теми.

Глави відомств повинні були обговорити перспективу укладення договорів з власниками нафтопереробних заводів про модернізацію, можливість прийняття закону "Про нафтопереробку", а також перспективу введення мит на імпорт нафтопродуктів, пише "Дело".

"Підтримка вітчизняних НПЗ" - так і тільки так характеризує ідею скасування податку на ввезену нафту її головний лобіст і автор, Міністерство енергетики та вугільної промисловості України.

Глава цього відомства, міністр Юрій Бойко, давно стоїть на цій позиції.

Реклама:

Міністерство навіть подавало законопроект, яким мало намір внести в українське законодавство відповідні зміни.

Міністра в його прагненні підтримували і власники НПЗ, які обіцяли замість фінансових пільг почати модернізувати свої заводи.

У той же час, хоча ідея ця виходить від самої верхівки влади, до цих пір вона не реалізована, скоріш за все, через конфронтації.

За даними ЗМІ на одному із засідань Кабміну цієї весни між прем'єром Азаровим і міністром інфраструктури Борисом Колесніковим стався конфлікт через акциз на бензин.

Колесніков запевняв, що якщо таке рішення прийняти, тільки за три місяці країна втратить 1 млрд гривень прибутку до бюджету.

Тоді він говорив, що з високими цінами на бензин потрібно боротися не шляхом зниження акцизів (а в даному випадку - ставки ПДВ), а через контроль за імпортерами палива.

Тим не менш, не дивлячись на різницю в думках, тема знову набуває актуальності.

"Якщо скасувати ПДВ на кожні 10 млрд тонн нафти, що ввозиться, то бюджет на цьому втратить близько 12 мільярдів гривень. Це саме Мінпаливенерго так оцінює, тобто офіційно, очікувані втрати. Крім того будуть ще додаткові втрати, наприклад, за експортними позиціями, коли виробники поставлять товар на відшкодування ПДВ", - сказав директор "Консалтингової групи А-95" Сергій Куюн.

Також він повідомив, що за експертними оцінками, держава недоотримає близько 25 млрд гривень - це буде розмір пільги, яку отримають приватні заводи, якщо взяти пропозицію Міненерговугілля.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що уряд в понеділок, 25 червня, проведе нараду з питань відновлення роботи вітчизняних нафтопереробних заводів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: