Путін є найвпливовішою людиною у нафтогазовому секторі - Forbes

Вівторок, 17 липня 2012, 17:00

Журнал Forbes опублікував ренкінг 25 найбільших нафто-і газодобувних компаній світу, в який увійшли три російські компанії: "Газпром" (2 місце), "Роснефть" (15 місце), "Лукойл" (18 місце).

Ренкінг заснований на щоденних обсягах видобутку нафти і газу, пишуть "Ведомости".

За цим показником лідирує Saudi Aramco з Саудівської Аравії, яка щодня видобуває 12,5 млн барелів нафти і заробляє більше 1 млрд доларів.

Обсяг видобутку "Газпрому", найбільшого в світі виробника газу, становить 9,7 млн ​​барелів в нафтовому еквіваленті на добу.

Реклама:

Замикає трійку лідерів National Iranian Oil Co (6,4 млн барелів), що переживає не найкращі часи через санкції США і Євросоюзу.

Forbes прийшов до висновку, що найбільший вплив на ці 25 найбільших компаній має російський президент Володимир Путін.

Крім підконтрольного російському уряду "Газпрому", який володіє монополією на експорт газу і ще в 2006 році використовувався як політична зброя, і "Роснефти", очолюваної його близьким соратником Ігорем Сечіним, Путін може впливати і на інші компанії.

Наприклад, у Royal Dutch Shell, що займає 7-е місце, довга історія взаємин з "Газпромом" на Сахаліні.

До того ж, коли ExxonMobil (№ 4 у рейтингу), Eni (№ 19) і Statoil (№ 20) укладали широкомасштабні угоди з освоєння шельфу Арктики з "Роснефтью" в цьому році, на їх підписанні незмінно був присутній російський лідер.

І хоча російські компанії часто безпосередньо конкурують з Saudi Aramco за споживачів в Азії, в 2010 році Путін виступив за співпрацю з країнами-членами ОПЕК, нагадує Forbes.

"Ми іноді викликаємо роздратування у країн ОПЕК, тому що, не будучи країною цієї організації, виробляємо більше нафти, і це впливає на світові ціни на ринках. Але ми будемо координувати нашу роботу з ОПЕК", - пообіцяв тоді Путін.

В кінці 2011 року Путін зайняв друге місце серед найвпливовіших людей за версією Forbes, поступившись лише президенту США Бараку Обамі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: