Білорусь припинила імпорт нафти з Венесуели

П'ятниця, 22 червня 2012, 20:35

Білорусь з червня повністю припинила постачання венесуельської нафти, які допомогли їй під час запеклих цінових суперечок з Росією в 2010-2011 роках.

Про це сказав в п'ятницю перший віце-прем'єр країни Володимир Семашко, пише Reuters.

Постачання здійснювалися танкерами через порти Балтії та України.

Вони компенсували скорочення імпорту російської нафти і допомогли Мінську домогтися поступок від Москви, повідомив високопоставлений чиновник уряду президента Олександра Лукашенка.

Реклама:

Однак з початку цього року Мінськ отримав від Росії пільгові ціни на закупівлю нафти укупі з іншого допомогою, що підтримала Білорусь в боротьбі з наслідками наймогутнішої за десять років фінансової кризи.

За даними Бєлстата, середня ціна в січні-квітні становила 442 долари за тонну, а середня ціна імпорту нафти з країн поза СНД – 963 доларів.

"З червня ми вже не отримуємо венесуельську нафту", - сказав Семашко журналістам.

"Тоді, в потрібний момент, ми вирішили багато проблем. Скажу більше: якби не було цих постачань з Венесуели, то не було б угоду підписано з Росією про постачання нафти (у 2012 році)".

За даними Бєлстата, в січні-квітні Білорусія імпортувала, переважно з Росії, 7,4 мільйона тонн нафти, збільшивши імпорт на 21%, а з країн поза СНД - 0,2 мільйона тонн, скоротивши імпорт на 87%.

Каракас входить до числа головних зовнішньополітичних партнерів Мінська: Захід давно закрив двері перед Лукашенко в знак протесту проти утисків білоруської опозиції.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: