Українські гастарбайтери в І кварталі добре попрацювали на економіку країни

П'ятниця, 4 травня 2012, 11:57

У першому кварталі 2012 року перекази коштів в Україну значно зросли.

На користь цього свідчить загальна сума кешевих переказів з-за кордону, яка зросла відразу на 17% і в сім разів перевищила статистику коштів, які залишили Україну, пишуть "Экономические известия".

Поточний сезон загрожує побити всі рекорди в зростанні грошових переказів в обидві сторони - як за сумою, так і за кількістю транзакцій. І це - незважаючи на незначне падіння темпів приросту в порівнянні з аналогічним періодом 2011 року.

Як повідомив Нацбанк, за допомогою міжнародних систем переказу коштів за січень-березень 2012 року в Україну надійшло 742 млн доларів в еквіваленті.

Реклама:

Тоді як у першому кварталі 2011 року, за підрахунками тих же аналітиків НБУ, грошей надійшло на 17% менше – всього 551 млн доларів.

У той же час загальна сума переказів, які залишили межі країни в поточному році, досягла 106 млн доларів в еквіваленті.

Пальму першості, як і в минулому сезоні, зберегла за собою міжнародна компанія Western Union - її результат 35% (37% за результатами 2011 року).

Друге місце розділили між собою "Юністрім" (13% за результатами 2011 року) і "Золота корона" (9% за результатами 2011 року) - по 13% кожна. За ними виявилися MoneyGram (9%), CONTACT (7%), MIGOM (7%) та інші.

"В переважній більшості випадків це гроші гастарбайтерів, вихідців з неблагополучних регіонів країни, де немає роботи ні в самих мігрантів, ні у їх сімей. Таким чином, число безробітних падає, а зароблені за кордоном гроші вливаються в економіку країни ", - говорить старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.

Тим самим, як каже експерт, підтримується загальний рівень споживання товарів і послуг в роздробі, а також вирівнюється різниця в доходах між, умовно кажучи, успішними і депресивними регіонами країни.

За його прогнозами, в 2012 році буде спостерігатися тенденція останніх декількох років з поступового збільшення обсягів грошових транзакцій.

"Відтік переказів з України з часом також зросте, але це непорівнянні величини. У найближчі 2-3 роки даний показник залишиться на поточному рівні", - упевнений Жолудь.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: