Оператори зв'язку зможуть маніпулювати тарифами

Середа, 18 квітня 2012, 10:42

Вчора уряд опублікував текст постанови "Про затвердження правил надання телекомунікаційних послуг", прийнятого минулого тижня.

Це основний документ, що регламентує порядок взаємовідносин між операторами зв'язку та абонентами, - він описує порядок укладання договорів, оплати послуг, фіксує права та обов'язки сторін, пише "Коммерсант-Украина".

Попередній варіант правил був прийнятий ще в серпні 2005 року.

За словами розробників документа - Нацкомісії, що здійснює держрегулювання в сфері зв'язку та інформатизації (НКРЗІ), - багато його норм вже застаріли, до того ж вони в недостатній мірі захищають права абонентів.

Реклама:

Прийнятий документ містить суттєве обмеження для мобільних операторів: для обліку обсягу наданих послуг їм дозволяється використовувати тільки повні одиниці, зазначені в тарифному плані.

"Якщо в тарифі плата вказана за хвилину розмови або мегабайт, а розмова тривала менше хвилини або завантажено менше мегабайта, то гроші брати не можна", - пояснює цю норму член НКРЗІ Ігор Сиротенко.

До того ж комісія обмежила можливості операторів щодо зміни умов тарифних планів: тепер вони повинні вказувати час, протягом якого тариф мінятися не буде, а після цього терміну зобов'язані попереджати кожного абонента про зміну умов.

Обмеження торкнуться і роботи операторів з контент-провайдерами.

Тепер абонента протягом 12 секунд перед з'єднанням з різними платними голосовими сервісами будуть попереджати про їх вартість, а з'єднання буде відбуватися тільки після підтвердження його згоди.

Нові правила поширюють регулювання НКРЗІ і на операторів кабельного телебачення.

Останнім заборонено без згоди мешканців використовувати у власних цілях телеантени і їх інфраструктуру в багатоповерхових будинках.

До того ж в правилах передбачено, що тарифи на "соціальний пакет" кабельного ТБ, так звану "універсальну програмну послугу", має встановлювати держава.

"Ця норма передбачена законом ще з 2006 року, але реалізувати її нікому так і не вдалося", - нагадує президент компанії "Воля" Сергій Бойко.

Робота над новими правилами велася останні три роки, і в ході обговорення операторам вдалося домогтися виключення ряду норм, які вони вважали втручанням у власну тарифну політику.

Так, попередній склад регулятора пропонував повністю скасувати плату за з'єднання як технологічну операцію, безпосередньо пов'язану з телефонною розмовою, а також зобов'язати операторів обмежувати витрати абонентів у роумінгу.

Але в 2010 році оператори домоглися того, що документ не був погоджений.

Директор департаменту регуляторно-правового забезпечення "Київстару" Андрій Осадчук вважає, що, незважаючи на заборону використання неповних тарифних одиниць, документ залишає багато можливостей для тарифоутворення.

"Оператори і зараз обходять норму про використання повних одиниць тарифікації", - відзначає заступник директора дослідницької компанії GfK Ukraine Гліб Вишлінський.

Так, "Київстар" вказує у своєму тарифному плані "Єдина країна", що здійснює посекундну тарифікацію: перша секунда кожної хвилини внутрішньомережевої розмови коштує 0,2 гривні, а інші не тарифікуються.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: