У НБУ кажуть, що політики постійно пророкують дефолт

П'ятниця, 2 березня 2012, 15:56 -

Незначне зростання розміру держборгу України не загрожує її фінансовій стабільності.

Про це заявив директор Генерального економічного департаменту НБУ Ігор Шумило у відеокоментарі, розміщеному на веб-сайті Нацбанку.

"Ви можете спитати, а чому ж отака висока інфляційна, девальваційна оцінка. Чому час від часу лунають такі заяви від аналітиків, від журналістів, від політиків. Я, по-перше, порадив би подивитися на заяви цих політиків і аналітиків у минулому, позаминулому році, коли вони проголошували і дефолт, і обвал гривні на кінець літа, на осінь, а тепер знов це роблять. На жаль, і зовнішні оцінки, які робляться по відношенню до України, не завжди є коректними і вірно не завжди інтерпретують ті показники", - відзначив він.

Шумило акцентував на кілька фактів.

Реклама:

"Перший – в країну заходить значно більше валюти, ніж з неї виходить. Інша справа – що у минулому, позаминулому році, насправді, населення і бізнес, який із цим пов'язаний, купували значно більше готівкової валюти, ніж вони продавали банкам. В тому числі і завдяки отаким постійним заявам відносно того, що відбудеться дефолт, відбудеться девальвація", - зазначив він.

"Друге – ви можете спостерігати зараз ситуацію на готівковому ринку, на ринку міжбанківському. Національний банк не виходить за раз з інтервенціями. Той курс, який визначається, є курсом ринковим, який визначається безпосередньо попитом і пропозицією", - додав керівник департаменту НБУ.

По-третє, наголосив він, "вперше в цьому році за результатами 2011 року ми бачимо зменшення від'ємних показників боргу".

"Да, державний борг незначно зріс, але це зовсім інші темпи зростання, ніж було три роки до цього. Але якщо дивитися відносно – то він навіть скоротився до 36%, і кожен може подивитися і порівняти відношення державного боргу України із державними боргами інших країн. Теж саме стосується загального зовнішнього боргу України, який зменшується по відношенню до ВВП протягом двох останніх років", - поінформував Шумило.

Також, за його словами, суттєво покращилася ситуація і з валютною складовою, зменшилася доларизація кредитів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: