Через морози ціни на газ і електроенергію в Європі різко зростають

Вівторок, 7 лютого 2012, 09:56

Ціни на електроенергію та природний газ на європейських ринках різко підвищуються в останні сесії в зв'язку з похолоданням в регіоні і очікуваним збереженням рекордно низьких температур,

Про це йдеться у повідомленні агентства Bloomberg, передає "Інтерфакс".

Котирування контракту на газ з постачанням на наступний день на торгах в Лондоні підскочило 6 лютого на 28% - до 95 пенсів за терм (приблизно 530 доларів за тис кубометрів), максимуму з березня 2006 року.

На французькому майданчику PEG Nord 6 лютого газ підскочив до 623 доларів за тисячу кубометрів.

Реклама:

Крім скорочення поставок з Росії з початку тижня з'явилася інформація про зменшення поставок газу на європейський ринок і з Норвегії.

Спотові ціни на електроенергію у Франції майже подвоїлися, наблизившись до 140 євро за 1 МВт.год.

За оцінками енергетичних компаній, 7 лютого у Франції очікується історичний рекорд попиту на електроенергію - 98 ГВт.

У Великобританії електроенергія з поставкою на наступний робочий день подорожчала на 12%, до максимальних із грудня 2010 року 59,75 фунтів (49,6 євро) за 1 МВт.год.

За словами синоптиків, холодні повітряні маси формуються в середніх широтах Євразії і рухаються в західному напрямку на Європу і Центральну Росію, віщуючи нову хвилю холодів.

У ряді європейських ЗМІ це явище вже охрестили "льодовою навалою з Сибіру".

"Найхолодніше, схоже, в Росії та сусідніх з нею країнах, а також у Польщі. Під вівторок ймовірний черговий снігопад в Північній Африці", - заявив старший метеоролог Британської метеорологічної служби Джим Дейл.

В деяких районах Німеччини температура наближається до мінус 30 градусів Цельсія, у Венеції вперше за майже 80 років замерзли канали.

Як передає CNN, в Мілані настільки холодно (мінус 5-6 градусів Цельсія), що суд відклав слухання справи італійського екс-прем'єра Сильвіо Берлусконі через "нестерпно низьку температуру в будівлі суду".

"По всій Європі температура буде істотно нижче норми - на 10-15 градусів нижче звичайного рівня", - прогнозує метеоролог CNN Тейлор Уорд.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: