"Лукойл" і "Чорноморнафтогаз" будуть спільно видобувати нафту і газ на морі

Понеділок, 6 лютого 2012, 17:18

Міністерство енергетики та вугільної промисловості погодило укладення договору про спільну діяльність між ДАТ "Чорноморнафтогаз" і ВАТ "Лукойл" щодо розробки Суботинського нафтового, Одеського та Безіменного газових родовищ на шельфі Чорного моря.

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" із посиланням на звіт Міненерговугілля про виконання плану робіт за 2011 рік.

"З метою прискорення введення в дослідно-промислову розробку Суботинського нафтового, Одеського та Безіменного газових родовищ у відповідності з розпорядженням Кабінету міністрів № 2361-р від 20 грудня 2010 року погоджено укладання договору про спільну діяльність між ДАТ "Чорноморнафтогаз" і ВАТ "Лукойл", - ідеться у документі.

Як відомо, розпорядження українського уряду передбачає, що частка "Чорноморнафтогазу" при спільній розробці трьох родовищ Чорноморського шельфу повинна становити не менше 50%, внеском державної компанії має бути геолого-економічна оцінка запасів нафти, природного газу і супутніх компонентів зазначених родовищ.

Реклама:

У свою чергу, "Лукойл" повинен внести фінансові ресурси, технології та обладнання.

За даними прес-служби Кабміну, уряд 18 січня 2012 року затвердив техніко-економічне обгрунтування (ТЕО) облаштування Суботинського родовища.

ТЕО передбачає транспортування нафти з морської платформи до майданчика установки комплексної підготовки нафти і газу підводним трубопроводом довжиною 26 км і сухопутним протяжністю 5,8 км. Планований максимальний добовий рівень видобутку нафти - 1,2 тис. тонн.

Суботинське родовище розробляє ДАТ "Чорноморнафтогаз". За оцінками голови правління ДАТ Валерія Ясюка, вартість облаштування першої черги Суботинського родовища складе близько 1,2 млрд гривень.

Придбана "Чорноморнафтогазом" у 2011 році самопідйомна плавуча бурова установка (СПБУ) "Петро Годованець" буде встановлена на Суботинському родовищі, початок робіт очікується в 2012 році. Сервісним обслуговуванням СПБУ займеться американська компанія Halliburton.

Міненерговугілля на початку 2011 року оцінювало в 2,9 млрд гривень вартість проекту з облаштування Одеського і Безіменного морських газових родовищ з урахуванням раніше вкладених коштів.

Обсяг видобутку газу за весь період експлуатації цих двох родовищ прогнозується на рівні 10,821 млрд кубометрів, у тому числі Одеського – 9,131 млрд кубометрів, Безіменного - 1,69 млрд кубометрів.

ДАТ "Чорноморнафтогаз" здійснює роботи з освоєння українських шельфів Чорного та Азовського морів.

Підприємство також видобуває вуглеводні на родовищах, розташованих у Криму, експлуатує розташовані на півострові Глібовське ПСГ і магістральні газопроводи.

100% акцій ДАТ перебувають в управлінні НАК "Нафтогаз України".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: