Клюєв вважає, що Ахметов може більше продавати струму в ЄС

Понеділок, 27 лютого 2012, 21:25 -

Секретар Ради національної безпеки і оборони Андрій Клюєв вважає, що Україна має технічні можливості нарощувати обсяги експорту електроенергії в Європу.

Про це він заявив у інтерв'ю телеканалу Euronews.

В своєму інтерв'ю чиновник наголосив, що розвиток співробітництва з країнами ЄС можливий в розширенні поставок української електроенергії в країни ЄС.

“Сьогодні ми здійснюємо поставки електроенергії в країни Євросоюзу через Бурштинський острів. І ми вже маємо технічні можливості збільшувати обсяг поставок, і далі розвивати цей досить цікавий напрямок співпраці в енергетичній сфері”, - підкреслив Клюєв.

Реклама:

Як відомо, Клюєв має значний інтерес у виробництві електроенергії. Його пов'язують з компанією Activ Solar, яка будує на Півдні Україні найбільші сонячні електростанції.

За інформацією Української правди, керівником Activ Solar є зять Сергія Клюєва Каве Ертефай, а засновником значиться траст із Ліхтенштейну P&A CORPORATE TRUST.

Водночас, згідно з британським реєстром, цей самий P&A CORPORATE TRUST є власником англійської фірми Blythe (Europe) Ltd, яка володіє 35% київської компанії "Танталіт", що є номінальним власником резиденції Януковича "Межигір'я".

Крім того, фірми Клюєва і Януковича обслуговує один і той самий юрист з Ліхтенштейну Райнхард Прокш.

Що ж стосується експорту електроенергії, то тут панують компанії ДТЕКа Ріната Ахметова.

Зокрема, Україна в 2011 роцi збiльшила експорт електроенергiї на 52,5% (на 2 млрд 214,9 млн кВт-год.) порiвняно з 2010 роком - до 6,433 млрд кВт-год.

Постачання електроенергiї з енергоострова Бурштинської ТЕС у напрямку Угорщини, Словаччини та Румунiї минулого року зросли у 2,6 разу (на 1,917 млрд кВт-год.) порiвняно з 2010 роком - до 3 млрд 90,7 млн кВт-год.

Основним експортером української електроенергiї з 2011 року є приватний енергохолдинг "ДТЕК", компанiї якого ("Схiденерго" i "ДТЕК Пауер Трейд") минулого року експортували 5,092 млрд кВт-год.

Експортнi постачання української електроенергiї минулого року також здiйснювало держпiдприємство "Укрiнтеренерго", яке поставило за кордон 1,341 млрд кВт-год. (до Бiлорусi).

За пiдсумками аукцiону на право доступу до пропускної спроможностi мiждержавних електромереж України для експорту електроенергiї в 2012 роцi всi лоти (окрiм росiйського напрямку), як i в 2011 році, придбали "ДТЕК" i "Укрiнтеренерго", якi у зв'язку із вiдсутнiстю конкуренцiї скупили майже все за стартовими цiнами.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: