Україна iмпортуватиме через Словаччину до 20 мільярдів кубометрів газу

П'ятниця, 24 лютого 2012, 18:39

Україна зможе закуповувати на європейських спотових ринках та iмпортувати через Словаччину до 20 млрд кубометрів природного газу на рiк, починаючи з 2015-2016 років.

Про це заявив секретар Експертної ради з питань розвитку газової промисловостi та ринку природного газу Леонiд Унiговський, передає "Інтерфакс-Україна".

"Спираючись на нашi можливостi зi зберiгання газу в ПСГ, ми зможемо закуповувати певну частку на так званих спотових ринках Європи та зберiгати в нашiй системi ... Нашi словацькi колеги пiдтвердили, що в перспективi вони можуть подавати до України до 20 млрд куб. м. природного газу на рiк, починаючи з 2015-2016 років", - сказав вiн.

На думку експерта, заяви Росiї про плани скоротити транзит газу територiєю України до Європи "до нуля" далекi вiд дiйсностi.

Реклама:

"За нашими пiдрахунками, пiсля будiвництва Пiвденного i Пiвнiчного потокiв можливе зниження обсягiв транзиту до 40-50 млрд куб. м. на рiк, але не до нуля", - сказав Унiговський.

Водночас скорочення росiйського транзиту звiльняє трубопровiднi потужностi для отримання газу "в реверсi" з Європи, вважає експерт.

"Зниження транзитного завантаження української системи - це розширення можливостей для постачань до України газу з Європи, а не навпаки. Ємнiсть українського газового ринку - одна з найбiльших у Європi, i "Газпрому" слiд добре подумати перед тим, як втратити цей ринок. Буде суттєве зниження - буде суттєва втрата ринку", - резюмував Унiговський.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: