Експерти кажуть, що НБУ може не втримати курс гривні

Понеділок, 20 лютого 2012, 13:43

Нацбанку доведеться зіткнутися з масою проблем, щоб утримати курс гривні на рівні 8 гривень за долар.

Про це сказав виконавчий директор міжнародного фонду Blazer Олег Устенко, передає "Реальна економіка".

"У Національного банку достатньо сил і можливостей утримати курс на сьогоднішньому рівні, якщо світова економіка не буде погіршуватися. В резервах НБУ є 30 мільярдів доларів, і є теоретична потреба у валюті на рівні 13 мільярдів доларів", - відзначає експерт.

У той же час, він підкреслює, що "є маса факторів невизначеності", які можуть коригувати ситуацію.

Реклама:

"Наприклад, чи вдасться рефінансувати 80% боргів? Цей фактор, безумовно, впливатиме також на подальшу співпрацю з МВФ", - каже Устенко.

Ще однією причиною для занепокоєння він вважає неясність ситуації із зовнішньоторговельним балансом України.

"Чи вдасться зберігати експорт у тих обсягах і тій динаміці, яка сьогодні є? Адже зараз всі чекають погіршення ситуації в Європі і США, а частково також в Росії та Китаї. Якщо ситуація суттєво погіршиться, то наш експорт різко може впасти", - відзначає менеджер фонду Blazer.

Серед інших факторів невизначеності від також називає поведінку населення.

"Попит населення на валюту становить 6-7 мільярдів доларів на рік. Ми прогнозуємо в 2012 році попит на валюту з боку населення, "тіньового сектора" на рівні 5 мільярдів при відносно оптимістичному сценарії. Чи достатньо буде цього обсягу, або попит злетить до 10 мільярдів, до кінця незрозуміло", - каже він.

За його словами, очікування, які формуються у населення і бізнесу, впливають на політику, яку повинен проводити Національний банк.

"Відповідно, це впливає на наші золотовалютні резерви, яких зараз більше 30 мільярдів доларів. І цікаво, який критичний параметр для Нацбанку у використанні резервів? Згоден регулятор утримувати курс, якщо, наприклад, резерви знижуються до 20 мільярдів доларів? Або він згоден йти далі - до15 мільярдів? ", - зауважує Устенко.

При цьому він наголошує, що ситуація не знаходиться за межею неконтрольованої, "питання в тому, наскільки будуть правильними дії регулятора та уряду".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: