Польські ЗМІ вважають, що Україна обрала позицію нападу на "Газпром"

Середа, 18 січня 2012, 11:40

Україна вперше за багато років у переговорах з "Газпромом" обирає позицію нападу.

Метою переговорів, що розпочалися у вівторок у Москві, є зниження ціни, яка для України є найвищою в Європі і становить понад 400 доларів за тис куб. м., пише польське видання Dziennik Gazeta Prawna, передає "Укрінформ".

Як зазначає часопис, українці ставлять питання зрозуміло: технологічна революція у США і видобуток сланцевого газу збільшили пропозицію блакитного палива у світі і знизили ціну на нього.

Крім того, позитивним фактором для Києва є досить тепла зима і значні запаси газу у сховищах.

Реклама:

Тим часом, затягування переговорів може призвести до того, що Росія подасть на Україну до арбітражного суду у Стокгольмі, зазначає видання.

У коментарі виданню російський експерт Михайло Крутіхін зазначив, що Київ має у своїх руках серйозні аргументи щодо Москви.

"Київ має в руках аргументи: величезні запаси газу, які в 26 разів вищі за річне споживання блакитного палива (близько 1,3 трлн кубометрів)".

Крім того, як зазначає Dziennik Gazeta Prawna, Україна розглядає можливість закупівлі газу на спотовому ринку і спільно з компанією Shell реалізує проект з будівництва трьох підприємств з газифікації вугілля.

Однак найбільше значення для українців має послаблення за останні три роки позиції Росії на світових ринках, наголошує газета.

Зазначається, що Україна хоче отримати від Росії письмові гарантії наповнення російським газом власної газотранспортної системи, що насправді означає відмову Росії від будівництва "Південного потоку".

Крім того, Київ застерігає, що замість передбачуваних контрактом на 2012 рік 52 млрд куб. м. газу купить в Росії лише 27 млрд кубометрів.

Такий поворот не задовольняє "Газпром", який наполягає, що це суперечить пункту українсько-російської газової угоди - "бери або плати" (take-or-pay), і передбачає штраф за купівлю менше ніж 33,3 млрд куб. м. газу.

Такі дії України можуть схиляти Москву до подачі скарги на Україну в Стокгольмський арбітражний суд.

Однак суд, як твердить газета, оцінює суперечку з точки зору економіки, а не політики.

Тому він може стати союзником Києва і дати гарантії, що чергові енергетичні суперечки не поєднуватимуться росіянами з політичними питаннями.

"Важко приховати факт, що вся справа має чітке політичне підгрунтя",- наголошує Dziennik Gazeta Prawna.

Москва ставить у залежність зниження для Києва ціни за газ від передачі Росії ГТС України.

Таким чином, враховуючи володіння 100% акцій білоруського "Бєлтрансгазу", Росія цілком би стала незалежною від впливу транзитних країн.

Крім того, Москва отримала б потужне знаряддя контролю над секторами української економіки.

Україна не погодиться на це, наголошує часопис.

У ньому йдеться про те, що найбільше, на що може погодитися Київ, це створення тристороннього консорціуму, в якому росіяни, європейці й українці матимуть приблизно рівні позиції.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: