Влада вирішила заробити на контрабандистах

Середа, 11 січня 2012, 09:18

З 17 січня в Україні скасовується кримінальна відповідальність за незаконне переміщення товарів через кордон, проте зростуть фінансові санкції за цей вид злочину.

Про це повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ" із посиланням на прес-службу Державної митної служби.

У Держмитслужбі нагадали, що до 17 січня різниця між кримінальною та адміністративною відповідальністю полягала лише у вартості предметів правопорушень.

Якщо вартість предметів правопорушень склала 470 500 грн. і більше, наступала кримінальна відповідальність, якщо менше - адміністративна.

Реклама:

Тепер, у зв'язку з декриміналізацією товарної контрабанди, за незаконне переміщення товарів буде наступати тільки адміністративна відповідальність.

Раніше за переміщення товарів поза митним контролем або з приховуванням від такого контролю був передбачений штраф в розмірі від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 8500 до 17000 грн.), або конфіскація товарів, а також конфіскація транспортних засобів, які використовувалися для переміщення цих товарів, а в разі приховування товарів від митного контролю - конфіскація товарів із спеціально виготовленими тайниками.

Різниця в адмінвідповідальності після набуття чинності законом, яким декриміналізується контрабанда, полягає в тому, що розмір штрафу складе 100% вартості товару плюс його безальтернативна конфіскація.

За такі ж повторні порушення митних правил передбачається накладення штрафу в розмірі 200% вартості товарів.

Залишається норма про конфіскацію транспортних засобів, які використовувалися для переміщення цих товарів, а в разі приховування товарів від митного контролю - конфіскації товарів із спеціально виготовленими тайниками.

Відповідно, правопорушники, а це може бути перевізник, імпортер, експортер чи інші винні особи, несуть відповідальність за порушення митного законодавства.

Саме тому при прийнятті вантажу перевізник, як і раніше, зобов'язаний перевірити точне число вантажних місць, розмітку і номери, зовнішній стан вантажу і його упаковки.

З урахуванням вимог чинного законодавства, остаточне рішення про долю вилучених товарів та транспортних засобів вирішуватиме суд.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: