"Газпром" судитиметься за "спадок Лазаренка" у США

Четвер, 8 грудня 2011, 09:21

Російський енергетичний гігант "Газпром" хоче, щоб Федеральний апеляційний суд у Вашингтоні поновив позов компанії на більш ніж 140 млн доларів, які за твердженням прокурорів пов’язані з кримінальними справами колишнього прем’єр-міністра України Павла Лазаренка.

Міністерство юстиції США зав’язло у довготривалій суперечці за власність більш ніж 250 млн. доларів в активах, що нібито походять зі здирництва та відмивання грошей Лазаренком, повідомляє портал "Українська енергетика".

Декілька осіб та бізнес-груп заявили претензії на кошти, які уряд хоче конфіскувати.

Ці претензії залишаються невирішеними у федеральному окружному суді Округу Колумбія. Гроші розкидані по банках усього світу.

Реклама:

Лазаренко був засуджений у листопаді 2009 року у федеральному окружному суді в Сан Франциско до 97 місяців ув’язнення.

У Вашингтоні, окружний суддя Пол Фрідман цьогоріч звільнив "Газпром" від цивільного процесу конфіскації.

Фрідман виніс рішення у березні про те, що "Газпрому", який представляла міжнародна компанія Winston & Strawn, не вдалося довести майновий інтерес у спірних коштах.

Юристи "Газпрому", включаючи Гордона Добі, заявили в Апеляційному суді округу Колумбія, що компанія постачала природний газ до України впродовж терміну повноважень Лазаренка.

Останній, за словами юристів, незаконно отримав гроші, які належали "Газпрому".

Юристи компанії стверджують, що "Єдині Енергетичні Системи України" не сплатили "Газпрому" повну вартість газу за певними угодами, натомість направивши гроші Лазаренку.

Адвокати компанії заявили, що "Газпром" є жертвою шахрайства. Проте Фрідман вказав у своєму рішенні: "Газпром" ніде не стверджує, що кошти, передані від ЄЕСУ до Лазаренка були єдиними фінансовими ресурсами, якими ЄЕСУ могла оплатити борг за контрактом "Газпрому".

Адвокати російської компанії також заявили, що Міністерство юстиції США "в значній мірі ігнорує переважно закордонний характер справи".

Юристи компанії зауважили цього місяця, що "правопорушники, потерпілі, джерело надходжень, поточне місце розташування та основна протиправна поведінка є повністю іноземними".

"Уряд не заперечує, і немає підстав вважати, що оскарження прав на закордонні активи в судах Росії або в країнах знаходження активів дозволить правопорушникам (Лазаренку та його соратникам) зберегти кошти, отримані нечесним шляхом", - сказали адвокати "Газпрому".

Юристи також зазначили, що "замість того, щоб визнати, що він тут заради грошей, уряд стверджує, що його "публічні інтереси" включають застосування кримінального законодавства".

Прокурори у відділі з конфіскації активів та відмивання грошей Міністерства юстиції США заявили, що "Газпром" є незабезпеченим кредитором.

Федеральні суди, на думку юристів міністерства, "послідовно ухвалювали, що незабезпечені кредитори не мають правоздатності позиватися до активів відповідачів-їх боржників у порядку цивільної конфіскації".

Адвокат кримінального відділу міністерства, Ентоні Вітареллі, також заявив у листопаді, що Лазаренко не крав у "Газпрому", і тому компанія не є жертвою.

Окружні судді Округу Колумбія Меррік Гарленд та Джаніс Роджерс Браун, засідаючи зі старшим суддею Гаррі Едвардсом, заслухають суперечку в січні 2012 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: