Аграрії кажуть, що ініціативи Клюєва повернуть їх у 90 роки

П'ятниця, 30 вересня 2011, 20:16

Продовження дії експортних мит на зернові та їх поширення на олійні культури і соняшникову олію завдасть аграрній галузі найбільшого за останні 10 років удару.

Про це зазначили в Асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ), коментуючи відповідний законопроект, оприлюднений Міністерством економічного розвитку і торгівлі.

За розрахунками експертів УКАБ, прямі  втрати виробників сільськогосподарської продукції в 2012 році перевищать 8 мільярдів гривень.

Окрім того будуть ще значні опосередковані втрати, адже, наприклад, ціни на зерно і олійне насіння знижуються вже зараз навіть в очікуванні запровадження мит, наголошують в Асоціації.

Реклама:

"Загальні втрати понад 10 мільярдів гривень  - така ціна для аграріїв оприлюдненого законопроекту", - каже генеральний директор УКАБ Володимир Лапа.

За його словами, така сума фіскального тиску на  галузь є найбільшою з моменту запровадження системи пільгового оподаткування в Україні, тобто з кінця 90 років минулого сторіччя.

Ще більший подив викликає у експертів УКАБ той факт, що політика із зниження цін на зерно і олійні не супроводжується ефективними заходами щодо обмеження зростання цін факторів виробництва, наприклад нафтопродуктів і мінеральних добрив.

За даними Державної служби статистики, ресурси сільськогосподарського виробництва лише з початку 2011 року подорожчали на понад 18%, зазначають в Асоціації. 

"Нескладно порахувати, що станеться з аграрною галуззю у 2012 році, якщо у виробників  забрати 10% доходів і додати 18% витрат. 28% збитків більшість підприємств і фермерів без скорочення виробництва не переживуть", - констатує Лапа.

Як відомо, новий законопроект Мінекономрозвитку пропонує продовжити на 2012 рік дію мит на експорт зернових. Зокрема, введення мита на експорт пшеницi -  9%, але не менше 17 євро за тонну, кукурудзи - 12%, але не менше 20 євро за тонну, i ячменю - 14%, але не менше 23 євро за тонну.

Окрім того, Мінекономрозвитку пропонує ввести експортні мита на соєві бобби - 12%, але не менше 33 євро за тонну, насіння ріпаку - 9%, але не менше 15 євро за тонну.

Також пропонується встановити постійно діюче мито на соняшникову олію в розмірі 10%, але не менше 84 євро за тонну.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: