Поляки втратили дев'ять мільярдів через "фондову паніку"

Середа, 10 серпня 2011, 14:53

Масовий розпродаж акцій на світових фондових ринках з початку серпня призвів до зменшення заощаджень польських громадян на близько 8,9 мільярда доларів.

Про це пише в середу польське видання Rzeczpospolita, журналісти якого порахували збитки поляків від переоцінки вартості їхніх заощаджень, вкладених в різного роду інвестиційні інструменти, передає УНІАН.

За оцінками газети, більше чотирьох мільярдів доларів своїх заощаджень поляки втратили у приватних пенсійних фондах, майже три мільярди на інвестиціях в акції і близько двох мільярдів у інвестиційних фондах.

Rzeczpospolita відзначила, що за шість торгових сесій Варшавської фондової біржі вартість польських компаній, які котируються на ній, зменшилася майже на 35 мільярдів доларів.

Реклама:

"Про масштаби переоцінки свідчить той факт, що коли восени 2008 року банкрутував Lehman Brothers, що поклало початок найбільшій за останні 80 років світовій фінансовій кризі, вартість фірм у Варшаві за приблизно такий же час зменшилася на вісім мільярдів доларів", - написало видання.

Газета також відзначила, що подорожчання швейцарського франка до польського злотого збільшило у серпні заборгованість поляків за іпотечними кредитами на більш ніж п'ять мільярдів доларів.

Франк, який перед самою кризою 2008 року коштував близько 2 злотих, а після неї у саму гостру фазу не перевищував рівень 3,5 злотих, вчора коштував більше 4 злотих, встановивши новий історичний рекорд.

За даними газети, іпотеку в франках взяли 700 тисяч поляків з 1,5 мільйона, які купували житло із залученням банківського фінансування.

З початку серпня на світових фондових майданчиках почалвся масовий розпродаж акцій та інших ризикових активів через побоювання інвесторів щодо можливої другої хвилі світової кризи, причиною якої цього разу може бути проблема з обслуговуванням боргів США і в Європі.

Наприкінці минулого тижня рейтингове агентство Standard & Poor`s вперше за всю історію США зменшило інвестиційний рейтинг країни з ААА до АА+, що посилило паніку серед інвесторів.

Заощадження громадян 38-мільйонної Польщі на кінець першого кварталу 2011 року становили близько 330 мільярдів доларів, що рівнозначно 70% торішнього ВВП країни.

Половину заощаджень поляки тримають на депозитах в банках, 25% - у пенсійних фондах, а решту - в інших "інструментах".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!