Аварія на "Фукусіма-1" нічому не навчила "Енергоатом"?

Вівторок, 26 липня 2011, 10:54

Державна інспекція ядерного регулювання вважає незадовільним поточне виконання  "Енергоатомом" заходів з продовження експлуатації у надпроектний період 1 і 2 енергоблоків Південно-Української атомної електростанції.

Про це сказано в постанові колегії Держатомрегулювання, інформують "Українські новини".

Регулятор зазначає, що на 19 липня з необхідних 84 звітів "Енергоатома" з оцінки технічного стану й обґрунтування можливості продовження експлуатації реактора 1 енергоблоку ПУАЕС Держатомрегулювання розглянув 27, з яких жоден не погодив.

Крім того, у постанові сказано, що з цього енергоблоку роботи із забезпечення подальшої безпечної роботи трубопроводів пари й води, що живить парогенератор, виконуються з відставанням практично на 2 роки.

Реклама:

Держатомрегулювання підкреслює, що "Енергоатом" зірвав строки виконання плану-графіка впровадження заходів із забезпечення безпечної експлуатації захисних оболонок АЕС із реакторами ВВЕР-1000, що є неприпустимим з урахуванням аварії на АЕС "Фукусіма-1" у Японії.

"Динаміка реалізації "пілотних" заходів концепції підвищення безпеки діючих енергоблоків АЕС у період з 2009-2010 показує, що ймовірність їх виконання в повному обсязі на енергоблоці №1 ПУАЕС до кінця 2012 (завершення проектного строку роботи блоку) практично "нульова", - резюмує інспекція.

Регулятор зазначає, що "Енергоатом" також несвоєчасно виконує роботи із продовження експлуатації на 2-му енергоблоці станції.

Колегія Держатомрегулювання визнала незадовільною роботу "Енергоатома" при вирішенні проблемних питань підвищення безпеки й продовження строку експлуатації 1 і 2 блоків ПУАЕС, що мають великі ризики, для своєчасного ухвалення рішення щодо можливості надпроектної їх експлуатації.

Регулятор рекомендував Міністерству енергетики й вугільної промисловості вжити заходів для повної реалізації необхідних заходів на енергоблоках.

Проектний строк експлуатації 1 енергоблоку ПУАЕС минає 31 грудня 2012 року, а 2-го - 6 січня 2015 року.

АЕС має 3 енергоблоки типу ВВЕР-1000: 1-й з реакторною установкою ВВЕР-1000/302, 2-й - з РУ ВВЕР-1000/338 і 3-й з РУ ВВЕР-1000/320 (серійний).

Сумарна встановлена електрична потужність блоків становить близько 3 ГВт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: