"Енергоатом" не влаштовують умови російського кредиту

Четвер, 19 травня 2011, 15:46

Держпідприємство "НАЕК "Енергоатом" не влаштовують запропоновані Сбербанком РФ умови щодо надання кредиту на 1 млрд. доларів на проведення першочергових робіт для будівництва третього і четвертого енергоблоків Хмельницької АЕС.

Про це заявив президент НАЕК Юрій Недашковський, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Нас не влаштовують пропозиції російської сторони. Нагадаю, що в конкурсних пропозиціях "Атомстройекспорта" ішлося про залучення державного кредиту, тоді як сьогоднішні пропозиції Сбербанку Росії, по суті, є комерційним кредитом", - сказав голова компанії.

За його словами, українську сторону, зокрема, не влаштовує досить висока процентна ставка.

Реклама:

Водночас, Недашковський зазначив, що переговори щодо залучення позики тривають.

Це питання, зокрема, буде обговорюватися на засіданні українсько-російської підкомісії з питань співробітництва в атомній сфері 19 травня у Москві.

Як повідомлялося, Україна і РФ 9 червня 2010 року підписали міжурядову угоду про співробітництво у спорудженні 3-го і 4-го енергоблоків ХАЕС.

Документ передбачає, що російська сторона забезпечує організацію фінансування в обсязі, необхідному для проектування будівництва і введення в експлуатацію блоків.

На початку жовтня 2010 року Сбербанк Росії поінформував "Енергоатом" про готовність надати кредит на спорудження енергоблоків ХАЕС.

Банк готовий надати 1 млрд. доларів на проведення першочергових робіт із завершення будівництва цих енергоблоків терміном на три роки під державні гарантії.

При цьому для отримання кредиту українська сторона повинна вкласти в проект не менше 15% вартості.

Раніше віце-президент із нових проектів НАЕК "Енергоатом" Айдін Айсін заявляв, що компанія розраховує до 11 травня підписати кредитну угоду зі Сбербанком РФ на 1 млрд.доларів.

У розробленому ВАТ "Київський науково-дослідний і проектно-конструкторський інститут "Енергопроект"(КІЕП) техніко-економічному обґрунтуванні проекту будівництва закладена попередня вартість будівництва двох блоків у розмірі 33 млрд. гривень (4,154 млрд. доларів).

"Енергоатом" є оператором всіх чотирьох діючих АЕС України.

Експлуатує Запорізьку, Південно-Українську, Рівненську і Хмельницьку станції із 15 енергоблоками, оснащеними водо-водяними енергетичними реакторами загальною встановленою електричною потужністю 13,835 тис. МВт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: