Митниці можуть дозволити перевіряти експортерів - ЗМІ

П'ятниця, 8 квітня 2011, 09:18

Новий митний кодекс буде сформований на базі всіх існуючих законодавчих ініціатив.

На засіданні профільного парламентського комітету було вирішено об'єднати подані у Верховну раду законопроекти, що стосуються митної реформи, в один.

У розпорядженні видання "Комерсант Україна" опинився документ, який об'єднав законопроекти № 8130 народних депутатів Олега Царьова - ПР і Євгена Царькова - Компартія і № 8130-1, автором якого є Олег Шевчук - БЮТ.

Крім шести форм митного контролю, пропонується надати їм право проводити аудит фінансово-господарської діяльності підприємств, що здійснюють експортно-імпортні операції.

Реклама:

У рамках нових повноважень пропонується дозволити митникам перевіряти документацію підприємств та обстежувати виробничі, складські та торгові приміщення.

Держмитниця зможе самостійно встановлювати перелік і порядок подачі документів, необхідних для проходження митного контролю та проведення огляду товарів і транспортних засобів. Зараз це повноваження Кабміну.

А проводити планові та позапланові перевірки співробітники відомства зможуть при погодженні з іншими контролюючими органами.

Найбільш спірним у законопроекті є пропозиція надати право Держмитниці вести оперативно-розшукову діяльність.

"Істотною проблемою є те, кому будуть підпорядковуватися митні органи. Раніше в Міністерстві фінансів заявляли, що податкова та митна служби повинні підкорятися саме йому", - уточнив заступник глави комітету Верховної ради з питань фінансової, банківської діяльності, податкової та митної політики Сергій Терьохін.

Співавтор законопроекту Царьов зазначив, що комітету складно налагодити роботу з Мінфіном щодо спірних питань.

Предмет парламентських дискусій викликає і вибір методики визначення митної вартості.

Документом пропонується зобов'язати митні органи вибирати методику в суворо регламентованому порядку, а не в довільному, як зараз.

Крім того, представникам великого бізнесу, членам профільних асоціацій і операторам економічної діяльності надається пріоритетне право визначати вартість товару на основі договору.

"Немає кращого контролера, ніж асоціація імпортерів, коли самі представники ринку не дадуть ставити занижену вартість продукції підприємцям", - вважає пан Царьов.

"Але надання преференцій призведе до погіршення роботи малого та середнього бізнесу, для якого в такому випадку посилиться митний контроль", - вважають в Асоціації митних брокерів.

За словами першого заступника голови профільного комітету Олександра Пеклушенка - ПР, на засіданні комітету 6 квітня депутати відклали його розгляд на тиждень - до 13 квітня.

Втім, Царьов уточнив, що доопрацьовуватися документ буде довго: "Ми хочемо врахувати зауваження Мінфіну, підприємців і депутатів. Адже ми плануємо прийняти фактично новий Митний кодекс. Тому ми не будемо поспішати виносити його в сесійний зал, а в ході дискусій врахуємо всі нюанси митної політики".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: