Україна не готова до широкого застосування форвардних закупівель зерна – експерт

Середа, 20 квітня 2011, 17:47 -

Ситуація в агропромисловому комплексі не дозволяє сподіватись на широке застосування форвардних операцій із зерном.

Про це заявив генеральний директор асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Володимир Лапа під час круглого столу "Чи готові трейдери приймати участь у фінансуванні виробництва зерна в Україні?", повідомляє прес-служба УКАБ.

Серед основних перешкод для збільшення застосування форвардних операцій, на його думку, є низька культура виконання контрактних зобов'язань, відсутність дієвої системи страхування, а також ризики значних цінових коливань на ринках ресурсів та аграрної продукції.

"Як наслідок, покупці зерна із форвардом намагаються забезпечити додаткові гарантії поставки зерна в умовах форвардних контрактів, що робить їх непривабливим для аграріїв", - констатує Лапа.

Реклама:

За його словами, система страхування лише на етапі становлення, зокрема на ринок виводяться перші стандартизовані страхові продукти, але в умовах аморфності державної політики в цій сфері, їх вартість надто висока для аграріїв, що також робить непривабливою реалізацію зерна за форвардом.

Не менш суттєвою проблемою, на думку експертів УКАБ, є цінова динаміка на ринках ресурсів і готової продукції.

Зокрема, у серпні-вересні 2010 року ціни на продовольчу пшеницю становили 1400-1500 гривень за тонну.

Як відзначають в УКАБ, це означає, наприклад, що в разі реалізації норм законопроекту 8163 в нинішній редакції, селянам при співпраці із трейдерами необхідно було б продавати пшеницю врожаю 2011 року за біржовими цінами до початку вегетації, тобто за ціною 1400-1500 гривень за тонну за умови, коли собівартість виробництва в багатьох випадках перевищує цю межу.

"Як це не парадоксально, програти від такого форварду можуть в першу чергу сільгоспвиробники, які самі не мають навичок експортної торгівлі, через те, що ціна фіксується до початку вегетації, а ресурси продовжують дорожчати і далі" - констатує Лапа.

Експерт також додав, що ці фактори позначаються на діяльності як приватних, так і державних компаній.

Підтвердженням тому є інформація про обсяги державних форвардних закупівель у 2011 році: за наявності в Україні понад 15 тис. сільгосппідприємств і 40 тис. фермерських господарств укладено лише 500 контрактів, і це стосується всіх культур.

"Приватні і державні трейдери знаходяться в одному човні - без створення належних умов законодавчий примус до форварду не принесе очікуваних результатів, натомість створить додаткові ризики для аграріїв," - підкреслив Лапа.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: