"Мотор Січ" придбає Вінницький авіазавод

Четвер, 3 березня 2011, 09:38

ВАТ "Мотор Січ" придбає державне підприємство "Вінницький авіаційний завод" і налагодить на ньому ремоторизацію вертольотів "Мі-2".

Про це на брифінгу у Вінниці повідомив голова Ради директорів "Мотор Січі" В'ячеслав Богуслаєв, повідомляє агентство "УНІАН".

"Економіка на Вінницькому авіазаводі склалася не найкращим чином, і Міністерство промислової політики вирішило піти шляхом банкрутства підприємства. У результаті цього приблизно через півроку підприємство у Вінниці стане повноправною частиною "Мотор Січі", - повідомив Богуслаєв.

"У нас уже є дев'ять заводів, Вінницький стане десятим. Ми могли піти іншим шляхом - викупити це підприємство, але за цим стоїть ціла низка процесуальних моментів, пов'язаних з судами, скаргами, оспорювання тощо. Тому більш чистий і швидший варіант - через банкрутство", - зазначив він.

Реклама:

Богуслаєв також відзначив, що президент поставив завдання: заповнити підгалузь авіаційної промисловості, якої не вистачає, і організувати конструкторське бюро, яке проектуватиме і супроводжуватиме свої вертольоти, і негайно розпочати ремоторизацію існуючої вертолітної техніки в українській армії.

"Попутно ми вивчили ринок цивільних вертольотів і зрозуміли, що сьогодні найбільш затребувані у світі вертольоти, розмірність яких така, як у Мі-2, - 4-6 тонн злітної маси. Для цього ми відкрили своє конструкторське бюро, яке має право займатися модернізацією і ремоторизацією вертолітної техніки", - повідомив голова Ради директорів "Мотор Січі".

Він відзначив, що підприємство вже одержало низку технічних завдань на "Мі-2".

"Ми вже одержали технічне завдання на наші "Мі-2" від Міністерства надзвичайних ситуацій, найближчим часом одержимо ТЗ від Міністерства оборони, від Міністерства внутрішніх справ і Департаменту лісового господарства. Таким чином, ми матимемо чотири тверді замовлення на виготовлення вертольотів під санітарні, під патрульні, під пожежні, під вахтові варіанти використання "Мі-2", - повідомив Богуслаєв.

Вертолітна програма складатиметься з чотирьох етапів. Перший - це модернізація і заміна двигунів на вертольотах Мі-2.

Другий етап - більш глибша модернізація (зміна форми фюзеляжу, винесення паливних баків за межі салону вертольота, заміна редуктора).

Третій - це розробка і сертифікація власної модифікації вертольота Мі-2МСБ2 і четвертий - запуск складання цього типу вертольота тут, у Вінниці.

Розробку вертольота планується завершити у 2011 році, щоб до кінця року вже одержати сертифікат на нього.

На всю програму потрібно близько 80-100 млн. доларів, і вона буде розрахована на 7 років.

За підсумками реалізації програми "Мотор Січ" розраховує вийти на випуск 15-20 вертольотів Мі-2МСБ2 щомісяця.

Орієнтовна ціна такого вертольота становитиме 9 млн. гривень, при тому що аналогічний вертоліт російського складання коштує близько 3,5-4 млн. доларів.

До кінця березня до Вінниці будуть доставлені перші два вертольоти, які проходитимуть ремоторизацію, які мають бути готові до експлуатації вже в травні.

Запорізьке ВАТ "Мотор Сич" - одне з найбільших підприємств у світі з випуску авіаційних двигунів для літаків і вертольотів, а також промислових газотурбінних установок.

До складу ВАТ "Мотор Січ" входять структурні одиниці, розташовані на території України: Запорізький моторобудівний завод, Запорізький машинобудівний завод ім. Омельченка, Сніжнянський машинобудівний завод, Волочиський машинобудівний завод, авіакомпанія "Мотор Січ".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: