Європейський інвестиційний банк відкриє офіс у Києві

Вівторок, 15 березня 2011, 11:08

Щоб спростити доступ підприємств до своїх ресурсів, Європейський інвестиційний банк 25 березня відкриє представництво в Україні.

Представництво у Києві буде першим у регіоні Східної Європи, пише газета "Комерсант-Україна".

У дистанційному режимі ЄІБ працює з Україною з 2006 року.

"Офіс відкриється в Києві, оскільки Україна є найбільшим партнером банку. Представництво займеться фінансуванням проектів в Україні. Місцеві інвестиції банку склали 465 млн. євро", - повідомив прес-секретар представництва Євросоюзу в Україні Девід Стулік.

Реклама:

За словами представника департаменту ЄІБ щодо співпраці з країнами Східної Європи, Росії та Кавказу Філіпа Шимчака, ліміт на регіон в 2011-2012 роках складе 4,5 млрд. євро.

ЄІБ був створений в 1958 році країнами Європейського економічного співтовариства.

Його статутний капітал формується з внесків країн-учасниць і на 1 січня 2010 року становив 164,8 млрд. євро.

Відкриття представництва банку стало можливим після ратифікації парламентом у листопаді 2010 року договору про співробітництво між Україною та ЄІБ.

Згідно з угодою, банк, його активи, майно та доходи звільнені від сплати мит і ПДВ, тому при покупці товарів ЄІБ ПДВ буде йому повернуто.

Банку буде наданий імунітет, аналогічний імунітету дипломатичних місій, - майно та активи банку не можуть піддаватися ревізії, обшуку, конфіскації, експропріації.

ЄІБ кредитує проекти в країнах Євросоюзу. В Україні, Росії та Білорусі банк має право інвестувати тільки одночасно з Європейським банком реконструкції та розвитку, з яким ЄІБ розташується в одній будівлі на Печерську.

Незабаром ЄІБ має виділити кредит на 450 млн. євро "Укравтодору", який у 2010 році отримав від ЄБРР позику на аналогічну суму.

Серед великих проектів ЄІБ - надання 100 млн. євро банку "Форум" для розвитку малого і середнього бізнесу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: