Аграрному фонду дадуть податкові преференції

Четвер, 10 березня 2011, 10:19

Аграрному фонду - єдиному на ринку - уряд готовий залишити ПДВ при операціях купівлі-продажу зерна.

Нагадаємо, що з 1 січня набули чинності зміни в оподаткування торгівлі зерновими культурами, соняшником і ріпаком - операції з продажу цих культур звільняються від оподаткування ПДВ, пише "Дело".

Дія цієї норми автоматично поширилася і на держагента - Аграрний фонд, який сам не є сільгоспвиробником.

Тобто, забажав би Аграрний фонд продати зараз зерно учасникам ринку, йому довелося б відмінусувати від своєї ціни 20%, продати собі у збиток.

Реклама:

Тепер чиновники хочуть виправити цю помилку і зробити для Аграрного фонду виняток у системі оподаткування ПДВ.

Зміни передбачаються законопроектом "Про внесення змін до розділу ХХ "Перехідні положення "Податкового кодексу України щодо упорядкування діяльності та здійснення своїх функцій Аграрним фондом".

"Виходячи з того, що Аграрний фонд не є сільськогосподарським товаровиробником, реалізацію об'єктів державного цінового повинен здійснювати без урахування податку на додану вартість. Що в свою чергу спотворює суть цінового регулювання. Крім того, закупівля об'єктів державного цінового регулювання Аграрним фондом здійснюється також не тільки у товаровиробників, сплату ПДВ Аграрний фонд змушений здійснювати за рахунок коштів спеціального фонду Держбюджету", - йдеться в пояснювальній записці до документа.

У законопроекті пропонується до 1 січня 2014 звільнити від оподаткування податком на додану вартість операції з поставки та імпорту об'єктів державного цінового регулювання Аграрним фондом з / до державного інтервенційного фонду.

Таким чином Аграрний фонд отримує преференції при роботі на ринку зерна в порівнянні з іншими учасниками ринку, які змушені або коригувати ціну на 20% або працювати "в тіні".

Цей момент викликав критику навіть у головному науково-експертному управлінні парламенту, яке у своїх висновках вказало, що новація суперечить принципам конкуренції.

"Вважаємо недостатньо обґрунтованим пропозицію про введення особливого порядку здійснення закупівель в інтервенційний фонд та застосування нульової ставки ПДВ при експорті лише у випадках придбання зернових культур у сільськогосподарських товаровиробників та / або Аграрного фонду", - вважають експерти.

"Така пропозиція не узгоджується з вимогами статті 15 закону "Про захист економічної конкуренції" та статей 25, 31 Господарського кодексу, згідно з якими органам державної влади та органам місцевого самоврядування, що регулюють відносини у сфері господарювання, забороняється приймати акти або вчиняти дії, які визначають привілейоване становище суб'єктів господарювання тієї чи іншої форми власності, або ставлять у нерівне становище окремі категорії суб'єктів господарювання чи іншим способом порушують правила конкуренції", зазначають вони.

Крім того під державною аграрною інтервенцією розуміється "продаж або придбання сільськогосподарської продукції на організованому аграрному ринку з метою забезпечення цінової стабільності".

Якщо ж при здійсненні таких інтервенцій Аграрний фонд буде поставлений у привілейоване становище, то навряд чи таке рішення сприятиме цінової стабілізації на відповідному товарному ринку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: