Україна отримала "часткові гарантії" від "Газпрому"

П'ятниця, 3 грудня 2010, 12:36

Україна отримала часткові гарантії від ВАТ "Газпром" щодо транзиту 112 млрд. кубометрів газу на рік протягом п'яти років.

Про це заявив міністр палива і енергетики Юрій Бойко у п'ятницю на нараді, присвяченій розвитку української ГТС, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Був підписаний документ, згідно з яким ми отримали, нехай і не 100% (гарантій), але більш упевнену позицію щодо транзиту газу на наступні п'ять років", - сказав він.

Бойко також повідомив, що "Газпром" надав "Нафтогазу України" авансом 1,5 млрд. доларів за послуги транзиту.

Реклама:

"Зафіксована цифра 112 млрд. кубометрів газу щорічно і якщо менше газу буде транспортуватися, то аванс, який дав нам "Газпром", 1,5 млрд. доларів, буде повернутий у більший термін, ніж п'ять років", - підкреслив голова Мінпаливенерго.

Бойко уточнив, що відповідна домовленість досягнута 1 грудня, коли також був підписаний договір про врегулювання питання щодо 12 млрд. кубометрів газу з RosUkrEnergo.

Міністр також підкреслив, що уряд і керівництво країни ставлять перед собою завдання завантаження української газотранспортної системи в довгостроковій перспективі.

"Але це (домовленість про часткові гарантії) тільки на п'ять років і ми працюємо далі для того, щоб у довгостроковій перспективі - термін 2028 - і далі мати перспективу для роботи нашої ГТС", - додав Бойко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: