Від сьогодні "автоцивілка" подорожчала на третину

П'ятниця, 27 серпня 2010, 11:29
З 27 серпня подорожчає вартість полісів обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності (ОСЦПВ) власників транспортних засобів.

Згідно з рішенням Держфінпослуг № 566, схваленому Мін'юст 16 серпня і який набрав сьогодні чинності, базовий тариф ОСЦПВ знизиться з нинішніх 291,45 гривень до 180 гривень, пише "Комерсант-Україна".

В свою чергу, ліміти відповідальності, які не переглядалися з моменту появи ОСЦПВ в 2005 році, зростуть у два рази: за майновий збиток - з 25,5 тис. гривень до 50 тис. гривень, за заподіяння шкоди життю та здоров'ю потерпілих - з 51 тис. гривень до 100 тис. гривень.

Одночасно змінено коригуючі коефіцієнти до базового тарифу, за допомогою яких визначається ціна поліса.

За рахунок розширення їх спреда страховики отримають можливість залучати більше премій.

Реклама:

Наприклад, поліс ОСЦПВ для легкового автомобіля об'ємом двигуна 2 тис. куб. см, яким має намір керувати житель Києва без досвіду водіння, зараз коштує максимум 887,6 гривень.

З новими максимальними коефіцієнтами СК можуть вимагати сплатити до 1733,5 гривень, що на 95% більше.

За словами президента Моторного страхового бюро України (МТСБУ), який підготував у лютому проект рішення Держфінпослуг, Володимира Романишина, ліміти переглянуті у зв'язку із зростанням споживчих цін з 2005 по 2009 рік у 1,97 рази.

Романишин зазначив, що договори ОСЦПВ, укладені до 27 серпня, будуть діяти на зазначених у них умовах із старими лімітами протягом обумовленого в них терміну.

При бажанні клієнта договір може бути переглянутий з збільшенням його вартості та лімітів відповідальності.

За п'ять років було виготовлено 38 млн. бланків полісів, з яких 11 млн. ще не використані, говорить генеральний директор асоціації "Страховий бізнес України" Людмила Білошицька.

Залишок бланків з підвищеними лімітами СК зможуть продавати до 31 грудня, після чого почнеться випуск нових полісів.

За час роботи МТСБУ було загублено 162 тис. бланків.

Разом із зміною тарифів створюється централізована база даних МТСБУ, в яку в оперативному режимі буде вноситися інформація про кількість укладених договорів, страхові випадки, їх врегулювання, учасників ДТП.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: