Думка експерта: Заборона експорту зерна не зробить хліб дешевшим

Понеділок, 2 серпня 2010, 14:53 -

Ф'ючерси на пшеницю в системі електронних торгів Чиказької товарної біржі подорожчали зранку у понеділок до максимального рівня за 22 місяці.

Підйом цін спричинений побоюваннями, що посуха в Росії може призвести до скорочення експорту зернових, що створить дефіцит пропозиції на світовому ринку.

Пшениця продемонструвала рекордне зростання серед інших сировинних товарів за підсумками липня. Крім того, ралі стало максимальним із серпня 1973 року - 36% за місяць.

На думку керівника аналітичного департаменту консалтингової агенції ААА Марії Колесник, якщо будуть зняті обмеження на експорт зерна, українські експортери могли б скористатися подорожчанням для отримання зиску.

Реклама:

"Справа в тому, що на сьогодні діє постанова Держмитслужби, якою введений додатковий необхідний сертифікат, який треба отримувати після того, як партія зерна буде обстежена спеціалістами, взагалі не маючими ніякого стосунку до судмедекспертизи", - пояснила вона у коментарі "Економічній правді".

"Тобто, на сьогодні є великі проблеми з експортом українського зерна і це буде тиснути на ціни", - наголосила експерт.

За її словами, до того, як були встановлені обмеження, ціни на українське зерно теж виросли.

"Ціна була була досить таки привабливою як для виробника, так і для експортера і якраз саме світові ціни впливали на ріст цін на українському ринку", - зазначила вона.

За словами Колесник, цьому сприяє і підвищення урожайності зерна в Україні.

Вона відзначила, що чим далі збиральна кампанія просувається на північ і схід, кількість продовольчого зерна зростає.

"Коли ми збирали лише на півдні то ми говорили про те, що у нас буде дефіцит продовольчого зерна через вплив "мокрого" проміжку літа. Навіть у когось пшениця почала втрачати класність - із продовольчої переходити на фураж. Натомість, через спекотну погоду, яка склалася на інших територіях, коли вже стали збирати середня частина і північ, - то ми навіть бачимо, що 7-10% у нас є зерно другого класу, якого узагалі раніше ніколи не було", - відзначила Колесник.

За її словами, у попередні роки для України вважалося нормальним зерно третього класу, а рівень збору зерна другого класу зазвичай не перевищував 1-2%.

"Виявляється, що буде менше по кількості, але по якості, якщо брати в цілому по Україні, - у нас продовольчого зерна буде достатньо", - наголосила вона.

Тому, на думку Колесник, розмови про доцільність обмеження експорту продовольчого зерна на сьогодні вже є недоречними.

"Але як складеться експорт - незрозуміло, бо є негласна заборона. Фактично, експорт не заборонений, але реально ми його не можемо здійснювати. Експортери змушені додаткові папірці намагатися десь шукати або платити гроші за те, щоб їм записали, що такий папірець є. Це суттєво впливає на ринок, і це може призвести до зниження внутрішніх закупівельних цін", - зазначила вона.

Колесник не вважає таку ситуацію нормальною, оскільки зниження закупівельних цін спричинить надлишок зерна в країні і воно почне псуватися.

Це може призвести до того, що торгівля просто припиниться.

"Селяни, бачачи світові ціни, не захочуть віддавати дешево. Через те, що врожайність нижча цього року, відповідно, собівартість зерна - вища. І віддавати нижче за собівартість ніхто не збирається", - пояснила експерт.

"Якщо минулого року в аграрних округах середня урожайність складала десь 50 центнерів з гектара, то на сьогодні це 25-30. Це суттєва різниця", - додала вона.

За словами експерта, якби в Україні зерно продавалося за високою ціною, яка склалася на світових ринках, - "аграрії б отримали свої гроші і були б задоволені".

"Якщо експорт зупиниться - буде надлишок зерна в країні і це буде суттєвим тягарем як на аграрний бізнес, так і на трейдерів. І я не думаю, що хтось від того виграє. Це не призведе до того, що хліб буде дешевим", - підсумувала Колесник.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: