У Грузії шукають альтернативу російській пшениці

Неділя, 15 серпня 2010, 16:23

Введена в Росії заборона на експорт зерна поставила Грузію, яка до останнього часу задовольняла свої потреби в пшениці в основному за рахунок імпорту з Росії, перед необхідністю терміново знайти альтернативних постачальників.

Про це повідомляє агентство "Интерфакс".

Як заявила журналістам президент голова найбільшого в Грузії імпортера зерна - компанії "АгроКом" Кетеван Кублашвілі, "є можливість завозити пшеницю з США, Канади і Європи, але це буде дорожче".

"Російська пшениця коштувала 260 доларів, з інших країн її доведеться завозити по 350-380 доларів за одну тонну", - сказала Кублашвілі, відзначивши, що це не може не позначитися на цінах на хліб.

Реклама:

За її словами, "АгроКом", що забезпечує 40% потреб грузинського ринку, є партнером світового агрогіганта Bunge і саме з його допомогою збирається вийти на альтернативних постачальників пшениці.

"Компанія вже веде переговори з німецькою і французькою сторонами, однак, якщо виявиться, що європейська пшениця дорога, імпорт буде здійснюватися з США чи Канади", - додала керівник "Агрокома".

Раніше повідомлялося, що і в самій Грузії, яка зазвичай забезпечує свої потреби в пшениці за рахунок місцевого виробництва на 10-15%, врожай 2010 року очікується невеликий, у кращому випадку в межах 60-65 тис. тонн, що майже на 25% менше, ніж було отримано в 2009 році.

Грузія щорічно споживає 750-800 тис. тонн пшениці, заповнюючи її дефіцит за рахунок імпорту зерна, який традиційно здійснюється головним чином з Росії (в обсязі близько 80%), а також з Казахстану і України.

За даними Національної статистичної служби Грузії, у першому півріччі 2010 року країна імпортувала пшеницю на 63,6 млн. доларів, що на 50% більше, ніж у січні-червні 2009 року.

Як повідомлялося, з 15 серпня в Росії набула чинності заборона на експорт зерна, яка буде діяти до 31 грудня 2010 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: