В Угорщині не виключена криза, подібна до грецької?

П'ятниця, 4 червня 2010, 18:39

Угорський партійний чиновник не перебільшував, коли сказав у четвер, що у країни мало шансів уникнути боргової кризи, як у Греції.

Про це заявив представник прем'єр-міністра країни Віктора Орбана у п'ятницю, повідомляє агентство Reuters.

Агентство нагадує, що у четвер діловий портал napi.hu процитував заступника голови правоцентристської партії Fidesz Лайоша Косу, за словами якого бюджет країни перебуває в набагато більш жалюгідному стані, ніж вважалося раніше.

На прохання прокоментувати цю заяву, представник прем'єр-міністра Петер Сійярто сказав: "Ще прем'єр-міністр Ференц Дюрчань (від соціалістичної партії) говорив про дефолт. Більш того, він гордо заявляв, що Угорщина була на порозі дефолту, він говорив про це ще півтора роки тому, а потім з гордістю сказав, що зміг врятувати Угорщину від дефолту тільки за допомогою кредитів МВФ".

Реклама:

"З цієї точки зору, не думаю, що це (заяви Коси) перебільшення", - наголосив чиновник.

Раніше Сійярто повідомив, що новий уряд Угорщини планує вжити заходів з налагодження держбюджету, провести глибокі реформи і скоротити податки для збільшення конкурентоспроможності після оголошення про реальний стан справ з держбюджетом на 2010 рік.

"Попередній угорський уряд фальсифікував дані про бюджет. У Греції теж фальсифікували дані. У Греції момент істини настав. Угорщині це ще належить", - додав Сійярто.

Він відзначив, що плани жорсткої економії і підвищення податків, до яких вдавався попередній уряд, не спрацювали.

Аналітики та гравці на ринках спантеличені коментарями угорських чиновників і наполягають на більшій ясності.

"Коментарі збивають з пантелику, слід чекати нової паніки на ринку. Спочатку представник прем'єра сказав, що уряд не переглядатиме плани зниження податків, потім він сказав, що скорочення податків не буде, щоб не піти по шляху Греції", - сказав представник Nordea Bank.

"На цьому етапі ми не знаємо, наскільки серйозна ситуація. Найгірше в цьому - це те, як уряд повідомляє інформацію, і це може призвести до паніки", - додав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: