Українські метпідприємства - на межі зупинки?

Четвер, 27 травня 2010, 16:08

Металургійні підприємства України відчувають значні труднощі з реалізацією металопродукції, а також проблеми із забезпеченням коксом і залізорудною сировиною (ЗРС), що змушує їх знижувати обсяги виробництва, аж до зупинки агрегатів.

Про це заявив генеральний директор об'єднання металургійних підприємств "Металургпром" Василь Харахулах, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

За його словами, незважаючи на зниження обсягів виробництва металопродукції, в Україні спостерігається дефіцит коксу.

"На сьогодні забезпечення коксом неповне - брак складає 67 тис. тонн", - відзначив співрозмовник агентства, додавши, що імпорт коксівного вугілля з Росії також знизився через аварію на шахті "Распадська".

Реклама:

Говорячи про нестабільне забезпечення метпідприємств залізорудною сировиною, Харахулах пояснив, що причина цього полягає в економічній доцільності.

За його словами, метпідприємства зацікавлені в ЗРС з високим вмістом заліза, тоді як українська сировина - нижчої якості.

"Розбіжність в оцінках вартості ЗРС і є причиною перебоїв поставок, в основному, на "Запоріжсталь" і ММК ім. Ілліча", - сказав він.

"З початку року галузь працює в цілому збитково, а за підсумками поточного місяця ситуація ще більш ускладниться", - переконаний гендиректор "Металургпрому".

За його даними, дефіцит оборотних коштів на метпідприємствах складає 18 млрд. гривень, у найскладнішій ситуації - "Запоріжсталь", ММК ім. Ілліча, "Arcelor Mittal Кривий Ріг", Дніпровський метзавод ім. Петровського, "Дніпроспецсталь" та інші.

"Тому ті підприємства, які не мають можливості нормально працювати, через безвихідну ситуацію виставляються на продаж. Якби вони були прибутковими, навіщо їх продавати?" - сказав Харахулах щодо ситуації навколо "Запоріжсталі", основні акціонери якої мають намір продати підприємство.

Як повідомлялося, метпідприємства України в січні-березні 2010 року збільшили збиток до оподаткування на 4,9% в порівнянні з аналогічним періодом 2009 року - до 2,675 млрд. гривень.

У першому кварталі 2010 року обсяги реалізації металопродукції знизилися майже на 23% у порівнянні з першим кварталом 2009 року. При цьому рентабельність склала "мінус" 8,6%.

У другій половині квітня почалося зниження попиту на металопродукцію, яке продовжилося і у травні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: