Цукровики вимагають перерозподілу квот

П'ятниця, 2 квітня 2010, 10:22

Компанії "Цукровий союз "Укррос", "Астарта", "Укрпромінвест", "Райз" і "Панда", на частку яких припадає до 60% обсягу виробництва цукру в країні, у середу направили віце-прем'єру Віктору Слауті, а також міністерствам економіки та аграрної політики листи з проханням анулювати видані попереднім урядом ліцензії на ввезення цукру-сирцю за квотою СОТ.

Про це пише газета "Комерсант-Україна".

Видання нагадує, що 2010 року Мінекономіки видало ліцензії на ввезення 233 тис. тонн цукру-сирцю шести компаніям.

З тих, які отримали дозвіл, відомі лише дві - "Цукровий союз "Укррос" (отримала ліцензію на 70 тис. тонн) і "Юкрейніан Шугар Компані" (32,9 тис. тонн). Назви ще чотирьох компаній не розголошуються.

Реклама:

"Таким великим виробникам цукру в Україні, як "Астарта", "Укрпромінвест", "Панда" і "Райз", які подавали заявки, у видачі ліцензій було відмовлено", - каже власник агрохолдингу "Панда" Геннадій Бобов.

У компаніях вважають, що рішення про видачу ліцензій слід переглянути і наново розподілити квоту.

"У цьому випадку ми зможемо гарантувати уряду, що оптова ціна на ринку цукру до початку маркетингового року (1 вересня) не перевищить 7,5 тис. гривні за тонну", - йдеться в листі.

Цукровиробники вимагають від уряду створити комісію для перевірки законності розподілу ліцензій за участю представників Головного контрольно-ревізійного управління і Генпрокуратури.

"Якщо ліцензії будуть переглянуті і нам дозволять подати заявку, ми обов'язково візьмемо участь у тендері", - сказав голова ради директорів і співвласник ED&F Man Едвард Магіера.

Віце-прем'єр з питань АПК Віктор Слаута повідомив, що уряд підтримує ініціативу виробників.

"Квоту роздали незрозуміло кому. Ми обов'язково створимо комісію і перевіримо, як вона розподілялася. А ліцензії переглянемо, і зробимо це швидко", - запевнив він.

За словами Слаути, з розподіленого обсягу завезено тільки 33 тис. т цукру, чотири компанії, назви яких не розголошуються, не завозять продукт, тому ціни на ринку штучно підвищуються.

Віце-прем'єр вважає, що оптова ціна повинна бути навіть нижчою, ніж пропонують виробники, - 6-6,5 тис. гривні за тонну. У цьому випадку цукор у роздробі буде коштувати, за оцінками експертів, 7-8 гривень за кілограм.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!