Мінпаливенерго дорікнуло "Нафтогазові" за збори "Укртатнафти"

Четвер, 25 лютого 2010, 09:14

"Татнєфть" отримала союзника в боротьбі з групою "Приват" за контроль над "Укртатнафтою".

У середу у конфлікт втрутилося Мінпаливенерго, яке звинуватило керівництво "Нафтогазу" в тому, що воно без погодження з Кабінетом міністрів підтримало групу "Приват" на зборах акціонерів "Укртатнафти" у лютому, пише газета "Комерсант-Україна".

За словами глави Мінпаливенерго Юрія Продана НАК "Нафтогаз України" 5 лютого брала участь у зборах акціонерів "Укртатнафти" без узгодження з Кабінетом міністрів.

"На зборах було розглянуто питання про зміну наглядової ради, а також інші питання, рішення за якими нас не влаштовують. Вони (НАК "Нафтогаз України") не повинні були брати участь у зборах", - заявив Продан.

Реклама:

Уряд не погоджується з тим, що замість Шафагата Тахаутдінова головою наглядової ради "Укртатнафти" був призначений Валентин Франчук.

"Ця людина працювала заступником голови правління, комерційним директором компанії "Укрнафта", яку, як і компанію "Укртатнафта", контролює група "Приват". Виходить, "Приват" після цих зборів акціонерів посилив вплив на підприємство", - пояснив радник прем'єр-міністра, член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима.

Крім того акціонери затвердили реорганізацію "Укртатнафти" із ЗАТ у ВАТ.

"Це загрожує втратою держвласності, адже тепер, наприклад, щоб продати цілісний майновий комплекс заводу, не треба питати дозволу всіх акціонерів", - зазначив Гудима.

Глава Мінпаливенерго повідомив, що уряд у середу зобов'язав "Нафтогаз" узгоджувати з Кабінетом міністрів і Мінпаливенерго всі рішення, за які компанія має намір голосувати на зборах акціонерів "Укртатнафти".

Тим часом така вимога вже міститься в законодавстві, нагадує видання, - у 2005 році Кабмін постановою № 1105 передав 100% акцій "Нафтогазу" в управління Мінпаливенерго. Цим же документом уряд зобов'язав НАК погоджувати з Мінпаливенерго всі рішення, які стосуються управління компаніями, пакетами акцій яких він володіє.

Водночас, представник ТОВ "Корсан", яке входить до групи "Приват" і володіє 19,3% "Укртатнафти" , Геннадій Корбан упевнений, що "Нафтогаз" не повинен був погоджувати з Кабміном участь у зборах акціонерів "Укртатнафти".

"Юрій Продан, який, напевно, не буде скоро міністром, повинен зазирнути до статуту "Нафтогазу". Там написано, що компанія узгоджує всі питання щодо корпоративних прав або участі у зборах лише трьох компаній: "Укрнафти", "Укртранснафти" і "Чорноморнафтогазу". Щодо компанії "Укртатнафта" там нічого не сказано", - заявив він.

Тим не менше з рішенням зборів акціонерів не згодні не тільки в міністерстві, але і в "Татнєфті".

У юридичному департаменті компанії повідомили, що цього тижня направлять до Господарського суду Полтавської області позов, в якому законність зборів буде оскаржена, зокрема на підставі того, що "Нафтогаз" не узгодив свою позицію з Мінпаливенерго.

"Те, що в статуті "Нафтогазу" немає якоїсь норми, ні про що не говорить. Є постанова Кабміну № 1105, що має вищу юридичну силу, яка в даному випадку було порушено", - відзначили у компанії.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: