"Укртатнафта" судитиметься з АМКУ через штраф у 3 мільярди

Середа, 31 березня 2021, 12:57
 

Пов’язана з групою Приват "Укртатнафта" заявляє, що штраф Антимонопольного комітету у 2,9 мільярда гривень щодо змови у 2016 році на ринку пального є протиправним, адже Комітет не врахував наданих компанією експертиз.

Про це йдеться у пресрелізі "Укртатнафти".

У компанії також заявили, що отримали внутрішній документ АМКУ, згідно якого подальшим кроком після накладання штрафу є "ініціювання процедури банкрутства з метою встановлення контролю над Укртатнафта". 

Документи щодо таких дій посадових осіб АМКУ компанія направила разом з відповідною заявою до Офісу Генпрокуратури та НАБУ 29 березня 2021 року. Також було повідомлено колегію АМКУ на засіданні, "але до уваги прийнято не було і навіть не залучено копію заяви до матеріалів справи", кажуть в "Укртатнафті".

Реклама:

Щодо штрафу у 2,9 мільярда "Укртатнафта" стверджує, що не займається роздрібною торгівлею і не має АЗС, а ціни постачання нафтопродуктів на ринку є однаковими для всіх учасників ринку.

На думку компанії, висновки АМКУ базуються на "помилках, коли ціни імпорту для порівняння з цінами заводу були обчислені без акцизного податку і ПДВ та був зроблений висновок про завищення цін заводу на 50%". Також у ПАТ стверджують, що між змінами їхніх цін для інших учасників цієї справи і змінами цін на АЗС не було встановлено зв’язку ні по датах, ні по розміру змін.

"Позиція компанії підкріплена чисельними експертними висновками, які завчасно були надані для вивчення в АМКУ, але як встановлено в засіданні - співробітники АМКУ, вивчивши ці експертизи за 1 день, вирішили не враховувати їх при винесенні рішення", – заявили в "Укртатнафті". На їхню думку, дії посадовців АМКУ "мають бути вивчені в зв’язку наявності ознак державної зради, тому що є спланованою акцією дестабілізації ситуації на паливному ринку України".

Нагадуємо:

Антимонопольний комітет визнав дії компаній групи "Приват" Ігоря Коломойського антиконкурентними узгодженими діями і наклав на компанії штраф – 4,7 млрд грн.

Справа стосується цін на світлі нафтопродукти. Встановлено, що у сфері роздрібної торгівлі світлими нафтопродуктами в Україні діє система безготівкових розрахунків скретч-картками та паливними картками "Авіас". У цьому проекті беруть участь близько 1625 АЗС. Вони працюють під різними брендами у всіх регіонах, а їхня кількість становить майже 25% заправних станцій країни.  

Справу щодо можливої змови на ринку палива АМКУ відкрив у 2016 році.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: