Банкір: неефективне рефінансування продовжувати не можна

Неділя, 21 лютого 2010, 14:52

Немає ніяких підстав залишати ще на п'ять-сім років колосальну суму рефінансування, що так і не запрацювала в економіці, банкам, котрі її не повернули.

Таке переконання висловив голова правління "ВТБ Банку" Вадим Пушкарьов в інтерв'ю тижневику "Дзеркало тижня".

"Категорично проти, коли пропонують подовжити на п'ять-сім років строки за тими 80 млрд. гривень рефінансування, які були роздані невідомо під що", - заявив банкір. 

Він підкреслив, що ті банки, які реально використовували ці гроші, їх вже повернули.

Реклама:

"Де решта 75 млрд.? Чому їх не повернуто? На якій підставі таку колосальну суму, котра не почала працювати в економіці, сьогодні залишати людям ще на п'ять-сім років? Це питання потребує найгрунтовнішого розгляду", - переконаний Пушкарьов.

Він акцентував, що при подібній політиці реальному сектору економіки ресурси обходяться надто дорого.

"Чому я сьогодні залізниці даю гроші під 18-20% у валюті, і вона змушена у мене їх брати? Адже це навантаження в остаточному підсумку лягає на всіх пасажирів. Чому мені держава не може дати сьогодні гривневий ресурс за дисконтною ставкою 10,25% (нинішнє значення дисконтної ставки НБУ) під умову, що я зароблю свої 1,5% плюс комісійні, знизивши навантаження на державу?", - підкреслив він.

"Державним структурам доводиться брати в комерційних банках під комерційні відсотки, і при цьому держава рефінансує під 10,25% банки, котрі жодної гривні не віддають у реальний сектор економіки. Це якась маячня!", - заявив Пушкарьов.

При цьому він позитивно відгукнувся про останні ініціативи банківського регулятора в цій сфері (Ухвала НБУ №47 від 04.02.2010), але з обмовкою, якщо вони будуть належним чином реалізовані. "Що стосується самої ідеї, то вона абсолютно здорова, але треба ще подивитися, як механізм рефінансування реально запрацює", - сумнівається банкір.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: