"Укртатнафта" провела таємні збори акціонерів?

Четвер, 11 лютого 2010, 13:00

ЗАТ "Укртатнафта" (Кременчуцький НПЗ) може бути перетворене у ВАТ.

Про це повідомляє повідомляє агентство "Интерфакс" із посиланням на джерело, знайоме із ситуацією.

За словами співрозмовника агентства, питання вирішувалося на зборах акціонерів 5 лютого.

Раніше джерело в "Татнафти" стверджувало, що 5 лютого відбулися збори акціонерів "Укртатнафти" без присутності представників російської компанії.

Реклама:

У той же час українська сторона заперечує факт проведення зборів акціонерів "Укртатнафти".

В.о. голови правління НАК "Нафтогаз України" Ігор Діденко сказав, що "не знайомий зі звітом про роботу, виконану уповноваженою на участь у зборах держхолдингу делегацією".

У коментарі агентству щодо можливості зміни юридичної форми "Укртатнафти", перший заступник генерального директора "Татєфті" Наіль Маганов заявив, що таке перетворення може бути проведене для того, щоб "полегшити подальший продаж майна".

"Татнєфть" попереджає всіх потенційних покупців, що угоди будуть незаконними. Нині йде процес у міжнародному суді, пов'язаний з рейдерським захопленням підприємства. Якщо операції з придбання активів будуть здійснені, будемо оскаржувати в судах і їх", - відзначив Маганов.

За його словами, проведення зборів акціонерів "Укртатнафти" не було санкціоновано урядом України.

"Сподіваємося, що це не пряма вказівка уряду, а дії за спиною прем'єр-міністра", - сказав він.

Маганов назвав рішення судів України про недійсність угоди з придбання ВАТ "Татнєфть" 8,6% акцій ЗАТ "Укртатнафта" "незаконними" і висловив думку, що це зроблено для того, щоб позбавити "Татнєфть" можливості участі у зборах акціонерів.

Раніше повідомлялося, що "Татнєфть" звернулася до НАК "Нафтогаз України" з проханням не брати участь у зборах акціонерів ЗАТ "Укртатнафта", ініційованих групою "Приват".

На думку російської компанії, участь "Нафтогазу" в зборах може істотно зміцнити позиції групи "Приват", представленої в числі акціонерів "Укртатнафти" ТОВ "Корсан".

"Татнєфть" просила "Нафтогаз" не допустити "легалізації володіння рейдерською командою найбільшим нафтопереробним заводом - ЗАТ "Укртатнафта".

ЗАТ "Укртатнафта" створено відповідно до указів президентів України і Татарстану в 1994 році на базі Кременчуцького НПЗ.

Раніше 18,296% акцій НПЗ належало структурам, близьким до ВАТ "Татнєфть", ще 28,7788% - міністерству майна Татарстану.

У результаті судових розглядів частка татарських акціонерів в ЗАТ практично обнулена, а на підприємстві з'явився новий великий акціонер - пов'язана з групою "Приват" ТОВ "Корсан" (володіє 19,449% акцій).

НАК "Нафтогаз України" нині належить 43,054% акцій "Укртатнафти".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: