Суд повернув "Борисполю" депозит

Четвер, 11 лютого 2010, 09:50

Міжнародний аеропорт "Бориспіль" відсудив у Промінвестбанка 54 млн. гривень неповерненого депозиту.

Відповідне рішення в кінці січня ухвалив Вищий господарський суд, пише газета "Дело".

Видання нагадує, що депозитну лінію в ПІБі представники "Борисполя" відкрили в березні 2007 року у Нікопольському відділенні банку.

На рахунок підприємства було покладено 50 млн. гривень. При цьому умови договору давали аеропорту право поповнювати суму депозиту до 150 млн. гривень.

Реклама:

Гроші банк повинен був повернути 5 лютого 2009 року.

Після закінчення терміну дії депозиту "Бориспіль" через Господарський суд Дніпропетровської області зажадав від фінустанови повернути всі гроші.

Для гарантування виплати всієї суми юристи аеропорту також попросили суд накласти арешт на рахунки банку в розмірі, що дорівнює сумі боргу.

Суд став на бік аеропорту і в липні 2009 року зобов'язав ПІБ повернути "Борисполю" депозит. Однак банк з таким рішенням суду не погодився.

Його керівництво пояснює, що гроші з рахунку пропали. За інформацією Промінвестбанку, на банківському рахунку "Борисполя" залишилося всього 40 тис. гривень.

У кінці липня заступник голови правління Промінвестбанку В'ячеслав Юткін пояснив, що банк став жертвою змови, в якому брали участь представники колишнього керівництва аеропорту та працівники самого банку.

Згідно з даними банкіра, навесні 2008 року майже вся сума на вимогу попереднього керівництва "Борисполя" була переведена в інші банки.

Проте юристи аеропорту наполягали на тому, що банкіри не мали права переводити кошти з депозиту, оскільки договором було заборонено зменшувати суму депозиту нижче 30 млн. гривень.

З вимогою врахувати факт шахрайства Промінвестбанк звернувся до Дніпропетровського апеляційного господарського суду. Проте у вересні 2009 року суд ухвалив: "апеляційну скаргу Промінвестбанку залишити без задоволення".

У судовому рішенні зазначається, що відповідальність працівників банку не є предметом цього судового спору.

У ПІБі і з цим рішенням не погодилися і звернулися до Вищого господарського суду, котрий залишив рішення Апеляційного суду без змін.

Промінвестбанк створений в 1992 році. Основними акціонерами фінустанови є Внєшекономбанк з часткою 75% і ТОВ "Сігмус" (дочірня компанія SLAV AG) - 12,37% акцій.

Держпідприємство "Бориспіль" - міжнародний аеропорт в 29 км від Києва. Найбільший в Україні, обслуговує велику частину міжнародних перельотів країни, єдиний аеропорт України, що надає послуги трансконтинентальних перельотів.

У липні 2008 року помінялося керівництво аеропорту "Бориспіль". Новим генеральним директором став Борис Шахсуваров. З березня по липень 2008-го генеральним директором аеропорту був Олександр Шишков, що добився відновлення через суд. З 2006-го по березень 2008 року "Борисполем" керував Юрій Солончук.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: