Ріелтори знову завищують ціни на нерухомість

Понеділок, 21 грудня 2009, 13:40

Київські ріелтори імітують зростання кількості продажів та підвищення цін.

Проведені дослідження виявили, що кількість проданих у листопаді квартир скоротилася в порівнянні з мертвим сезоном серпня в 2,5 рази, а їхня вартість знизилася на 15-20% - до рівня весни нинішнього року, пише газета "Дело".

"Найбільші столичні агентства нерухомості зробили чергову спробу прикрасити ситуацію на київському ринку вторинної нерухомості", - повідомив генеральний директор АН "Альянс-Брок" Андрій Сокур.

За його словами, звернення до агенції потенційних покупців і перегляди квартир в листопаді в порівнянні з попереднім місяцем почастішали як мінімум на 15-20%.

Реклама:

"Кількість угод із продажу житла збільшилося за той же період на 5%, а з однокімнатних квартир - на 12%", - стверджує він.

За даними генерального директора АН "Благовіст" Ірини Луханіної, у жовтні кількість угод підвищилася на 6,8%. Погоджується з нею і провідний фахівець компанії SV Development Сергій Костецький, який запевняє, що в порівнянні з літом кількість угод купівлі-продажу зросла вдвічі.

Його слова підтверджують і дані столичного Бюро технічної інвентаризації (БТІ), згідно з якими в листопаді кількість операцій зі зміни власника житла впала в порівнянні з жовтнем удвічі, а в порівнянні із серпнем - майже в 2,5 рази.

Осіннє зниження вартості квартир стало причиною зміни уподобань покупців. Потенційні покупці тепер мають можливість замість хрущовок придбати більш якісні апартаменти.

Нинішня поступливість власників нерухомості частково пов'язана і з їх бажанням продати свої апартаменти до новорічних свят, після яких зазвичай спостерігається практично повна відсутність угод.

Тому, за прогнозами Олександра Рубанова, президента Союзу фахівців з нерухомості, в січні-лютому вартість житла буде щомісяця знижуватися ще на 1,5-2%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: