Суд захистив молочників

Понеділок, 14 грудня 2009, 18:19 -

Нинішній порядок датування домогосподарств - виробників молока та м'яса необхідно зберегти. 

Так вважає заступник голови комітету ВР з питань податкової та митної політики, депутат від НУНС Микола Катеринчук.

Законопроект № 5429 "Про внесення змін до деяких законів України (з протидії впливу світової кризи на розвиток агропромислового комплексу)", який містить цю норму, зареєстрований 10 грудня народними депутатами Сергієм Терьохіним (БЮТ), Миколою Катеринчуком (НУНС) і Дмитром Святашем (Партія Регіонів).

"Коли 24 листопада Конституційний суд визнав цей закон неконституційним, ми розуміли, що претензій саме до системи пільг, які були сформульовані раніше в АПК, немає. На нашу думку, в період кризи ця норма повинна діяти і залишатися незмінною. Збереження нинішнього режиму ПДВ - питання виживання дрібних товаровиробників, чия підтримка - це завдання уряду", - підкреслив Катеринчук.

Реклама:

Він нагадав, що суд, розглянувши представлення Віктора Ющенка, визнав весь закон неконституційним через порушення, що пов'язані з датою його реєстрації. 

Раніше ж народними депутатами Катериною Ващук (Блок Литвина), Миколою Присяжнюком (Партія Регіонів) та Іваном Кириленко (БЮТ) був зареєстрований законопроект № 5416, у якому було запропоновано перейти від субсидування закупівельної ціни молока у виробників до виплати дотацій на голову великої рогатої худоби.

"Національна асоціація молочників України "Укрмолпром" проти цієї системи. Перехід до держдотації виробників на одну корову, а не за кількість виробленого молока, викликає у представників молочної галузі сумніву. У такому разі дотації можуть отримувати не лише корови, що не дають молока, але й фіктивні", - розповів він.   

"За такою схемою, певна сума грошей виділяється з держбюджету, але не факт, що вони дійдуть до виробників вчасно, або взагалі дійдуть", - відзначив він.

Нагадаємо, що пільги з ПДВ для домогосподарств-виробників молока вперше введені 1998 року і щороку пролонгувалася рішенням парламенту.

4 лютого цього року він ухвалив закон "Про внесення змін до деяких законів України про припинення негативних наслідків впливу світової кризи на розвиток агропромислового комплексу", одне з положень якого закріплювало зазначену пільгу на безстроковій основі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: