Російські нафтовики просять пільг для українських труб

Понеділок, 2 листопада 2009, 19:20

Великі російські нафтові компанії звернулися до уряду РФ з листом, в якому просять продовжити міжурядову угоду з Україною про безмитний імпорт труб.

Про це йдеться у спільному листі таких нафтових компаній як "Роснєфть", "ЛУКОЙЛ", "Сургутнафтогаз", "Газпром нафта" і ТНК-ВР, пише видання "Дело".

Постачання труб з України регулюються укладеною на п'ять років міжурядовою угодою "Про регулювання поставок деяких видів сталевих труб, що походять з України, на митну територію РФ".

Цей документ обмежує обсяг поставок труб і припускає скасування застосування антидемпінгових заходів щодо імпорту в РФ продукції, що знаходиться під його дією.

Угода набула чинності 1 січня 2005 року. Ввізні мита за результатами антидемпінгового розслідування були введені з 1 лютого 2006 року, дію угоди закінчується 31 грудня 2009 року.

"Зазначена угода є однією з найбільш оптимальних форм регулювання поставок імпортної продукції на територію РФ. Як показала практика, існування мінімально необхідного обсягу безмитних поставок дозволило уникнути необгрунтованого завищення цін з боку російських споживачів труб", - говориться в листі.

На думку російських нафтових компаній, викликає занепокоєння той факт, що на сьогоднішній день російською і українською сторонами не досягнуто домовленостей щодо параметрів і терміни продовження угоди на період дії антидемпінгових заходів.

У Фонді розвитку трубної промисловості Росії (ФРТП) отримати коментар не вдалося.

Джерело в одній з найбільших трубних компаній заявило, що "в рамках державної політики найбільші нафтові компанії РФ віддають перевагу російським виробникам".

Президент Української асоціації металотрейдерів (УАМ) Андрій Федосєєв на початку жовтня відзначав, що ціни на труби в країні трохи виросли, проте за певними позиціями ситуація може змінитися після введення Росією мита на імпорт українських труб і вимушеної переорієнтації частини поставок на внутрішній ринок, що підсилить конкуренцію між виробниками труб.

Об'єднання трубних підприємств України "Укртрубопром" раніше заявляло, що компромісним варіантом у ситуації з поставками труб до Росії стане зниження існуючих квот на 25-30% замість введення митних зборів.

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: