НКРЗ відмовляється від ліцензій

Четвер, 30 липня 2009, 10:11

Нацкомісія з питань регулювання зв'язку (НКРЗ) має намір відмовитися від ліцензування телекомунікаційних послуг.

Замість цього держорган планує видавати дозволи на той чи інший вид діяльності або ж обмежуватися тільки його реєстрацією, пише газета "Дело" з посиланням на прес-службу НКРЗ.

Комісія вже представила ідею поступової відмови від ліцензування операторам зв'язку, і тепер вона має пройти публічне обговорення.

Утім, за даними видання, комісія вже розробила і затвердила відповідний проект змін до Закону "Про телекомунікації".

Реклама:

Необхідність відмови від ліцензування в НКРЗ пояснюють необхідністю лібералізувати регуляторну політику держоргану і спростити доступ нових гравців на ринок.

Однак, чим буде замінено ліцензування - видачею дозволів або реєстрацією, поки не ясно.

При цьому різниця між двома варіантами більш ніж істотна. Справа в тому, що за дозвіл оператору доведеться платити, а реєстрація, імовірно, буде безкоштовною.

У НКРЗ стверджують, що оператори в будь-якому випадку будуть в вигоді. Адже при отриманні ліцензії вони платять мільйонні суми за право здійснювати свою діяльність протягом 5-10 років. А за дозвіл вони повинні будуть платити щорічно, тобто зможуть "розстрочити" оплату.

На думку члена комісії Володимира Звєрєва, у нинішніх економічних умовах ця схема роботи в більшій мірі влаштує операторів, які виходять на нові ринки і освоювали нові послуги.

У той же час оператори та інтернет-провайдери вкрай негативно поставилися до ідеї регулятора. Адже сьогодні діяльність провайдерів не ліцензується НКРЗ, якщо тільки вони не надають послуг фіксованого зв'язку або оренди каналів.

Крім того, не ліцензуються і більшість другорядних телекомунікаційних послуг, що надаються як провайдерами, так і операторами фіксованого зв'язку.

А вищезгаданим законопроектом передбачається, що НКРЗ буде самостійно визначати види послуг, на надання яких необхідно буде отримувати дозвіл або реєстраційне свідоцтво.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!