Morgan Stanley залишається в Україні

Вівторок, 30 червня 2009, 15:32

Американський банк Morgan Stanley має намір залишитися в Україні.

Про це заявив глава українського офісу Morgan Stanley, екс-міністр фінансів Ігор Мітюков в інтерв'ю "Інвестгазеті".

"Керівництво прийняло рішення не закривати офіс в Україні, на відміну від ряду інших країн", - сказав він.

За словами Мітюкова, Morgan Stanley готовий підтримати початок реальної приватизації в Україні.

Реклама:

"Ми з нетерпінням чекаємо початку реальної приватизації в Україні і, як і раніше, вважаємо за необхідне підтримувати цю програму. Крім того, ми бачимо, що низка секторів економіки, навіть на тлі кризи, демонструє досить хороші показники. Серед них харчова промисловість, сільське господарство, фармацевтична промисловість. Практично все, що пов'язано з імпортозаміщенням, на сьогоднішній день представляє для нас інтерес. У цій частині світу Morgan Stanley концентрується на наданні фінансових послуг та фінансового консалтингу", - сказав він.

За словами Мітюкова, клієнти банку, як і раніше, зберігають інтерес до приватизації, насамперед в енергетичному секторі, для них залишається цікавим також "Укртелеком".

"Звичайно, два-три роки тому за "Укртелеком" можна було отримати значно більшу суму грошей. Це факт. Але я думаю, що ціна, яка сьогодні може бути заплачена за компанію, істотно не зміниться і в наступному році", - відзначив він.

Разом з тим, за його оцінкою, наразі інвесторам необхідні державні гарантії.

"Сьогодні без державних гарантій, без державного забезпечення кредитний ресурс навряд чи прийде до України. Тому я ще раз наполегливо рекомендував би уряду підсилити роботу з інвестиційними банками та міжнародними фінансовими організаціями", - сказав Мітюков.

Він також відзначив, що без відновлення кредитування реального сектора обсяг виробництва буде знижуватися.

"Адже якщо ми в найближчі місяці не відновимо кредитування, то будемо і далі скочуватися в обсягах виробництва. Оскільки не можна забувати правило, доведене світовою практикою: "Кредит - це мотор виробництва". І чим швидше ми відновимо нашу кредитну систему, тим швидше відновимо зростання нашого добробуту ", - сказав Мітюков.

При цьому він зазначив, що хоча наразі рівень поганих кредитів досить низький у середньому по Україні, але за нинішніх показників зниження обсягів промислового виробництва в найближчі кілька місяців ситуація може погіршитися.

"Тому, я думаю, що уряд разом з Національним банком повинні вже зараз шукати рецепти вирішення проблеми поганих боргів, поки ці активи не "занулили "державну допомогу", - сказав голова українського офісу Morgan Stanley.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: